Składniki na ok 700 ml sosu:
- 1/4 średniej dyni Hokkaido
1 mała pomarańczowa/żółta papryka
Papryki ostre- wg uznania i smaku, u mnie Lemon dropy i Aji white fantasy
Mango z puszki
2 ząbki czosnku
- Pieprz czarny i czerwony
Sól (ok 2 łyżeczki)
Liście lionki kaffir
Nasiona kolendry
Curry
Na początek smażymy na niewielkiej ilości oleju paprykę słodką, dynię posiekany czosnek, posiekane mango.
Następnie do blendera dodajemy syrop cukrowy pozostały po mango i miksujemy z ostrą papryką, dorzucamy usmażone składniki, wsypujemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy. Następnie zawartość blendera wlewamy jeszcze na chwilę do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Sos rozlewamy do słoików i pasteryzujemy, ja stosuję pasteryzację w piekarniku. Sos z podanych składników wychodzi ostry ale na tyle, że mogą go jeść też osoby nieprzyzwyczajone do mega ostrego jedzenia.
Smacznego!