I co by tu wybrać?...
W tym roku trochę mniej ostro niż w ubiegłym, ale przecież 2-3 superhotów nie odpuszczę:
Capsicum chinense
1. 7 Pot Jonah Strain (semillas)
2. Beni Highlands (własne)
3. Black Naga (semillas)
4. Cumari (semillas)
5. Habanero Chocolate (Karlos)
6. Habanero Chocolate (tacka)
7. Habanero Hot Lemon (semillas)
8. Jamaican Hot Red (semillas)
9. Limón (semillas)
10. Scotch Bonnet Safi (Justysia)
11. Trinidad Scorpion Long SR (semillas)
Capsicum baccatum
12. Aji Norteno (semillas)
13. Aji Omnicolor (semillas)
14. Birgit’s Locoto (semillas)
15. Blondy (semillas)
16. Lemon Drop (Mundek)
Capsicum annuum
17. Acapulco Orange (tacka)
18. Anaheim (Mundek)
19. Ancho Mulato (semillas)
20. Chili Purple (własne)
21. Early Jalapeno (semillas)
22. Explosive Ember (Mundek)
23. Furilla (tacka)
24. Hot Apple (semillas)
25. Jalapeno Mucho Nacho (Karlos)
26. Kitchenpepper Peach (semillas)
27. Mushroom Morelia (tacka)
28. Orange Flame (tacka)
29. Royal Black (semillas)
30. Starflame (tacka)
31. Thai Orange Hot (semillas)
Capsicum frutescens
32. Prik Khi Nu (semillas)
Odmian więcej niż miejsca, ale zakładam że nie wszystko wykiełkuje. Chinensy poszły do namaczania. Kąpiel z małym dodatkiem wody utlenionej i płynu do mycia naczyń, jutro będzie siew
28.01: Chinensy wysiane do styropianowych kubków 300 ml i grzeją się na półce nad kaloryferem.
Baccatumy poszły do kąpieli.
Wybór ziemi w sklepie był mizerny (za wcześnie na "normalny" sezon ), żadnych gotowców do siewu, więc kupiłem uniwersalne podłoże Compo Sana "Super Lekkie". Domieszałem jeszcze ~10% "Mieszanki Krakowskiej" - perlitu z wermikulitem, a co będę żałował. Na pierwszy rzut oka wygląda obiecująco, podłoże wchłania wodę i się nie zbryla. Przypuszczam że zbyt ubita ziemia była jednym z moich podstawowych błędów w ubiegłym roku.
29.01: Baccatumy wysiane.
4.02: 7 Pot i TS Long wykiełkowały jako pierwsze.