Witam. Mam pytanie odnośnie smaku papryk. Nie znalazłem podobnego tematu więc...
W tym sezonie posiałem mocniejsze papryki a mianowicie jakieś habanero. No i mam mały problem moc jest odpowiednia ale nie przypuszczałem że habanki będą miały tak silny aromat i smak. Niestety ale jakoś mi nie pasuje mi on do moich dań jak by za mocno dominował w potrawie.
Wcześniej używałem głównie cayennowatych papryk i ten smak mi odpowiada.
Czy ten smak co ma habanero jest taki od kapsaicyny i trzeba się z nim pogodzić jak się chce mocniejsze papryki?
Szukam papryk głównie do marynowania, więc jak jest coś mocniejszego niż standardowe cayenne i nie ma tego posmaku habanero to poproszę o jakieś propozycje.
Z mocniejszych sprawdzonych przeze mnie to rocotto fajny smak i aromat bliższy standardowych słodkich papryk więc to można pominąć w propozycjach.
Lemon drop też mam ale tu już też wyczuwalny ten aromat habanero.
Pozdrawiam.