Podłączę się tak tutaj pod tego "ananasa" z nasza wersją
Mam nadzieję że przypadnie do gustu.
Składniki
1 duża marchewka
1 średnia czerwona cebula
1 limonka
1 duża cytryna
2 jabłka ligol
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa
4 łyżki brązowego cukru
6 łyżek octu balsamicznego
700g papryk chili ( my użyliśmy Thai Chili Rawit, Habanero Red, Carolina Reaper, Jalapeno, Cayenne, Apache, Habanero White, Peperoni )
Przyrządzanie
Cebulę, czosnek i marchewkę siekamy a następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Po zeszkleniu wszystkich składników przerzucamy całość do garnka ( ok 5l ), dolewamy ok 100ml wody i podgrzewamy całość na wolnym ogniu.
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, siekamy i przesmażamy na patelni. Gdy jabłka lekko zmiękną dodajemy sok z całej cytryny oraz posiekana limonkę ( limonkę siekamy wraz ze skórką ) i chwilę jeszcze podsmażamy na wolnym ogniu. Przekładamy całość do garnka, mieszamy z będąca tam cebulą, czosnkiem i marchewką, dolewamy odrobinę wody i gotujemy na delikatnym ogniu.
Wszystkie papryki siekamy wraz z nasionami i podsmażamy na patelni bez użycia tłuszczu. Gdy papryki zaczną się delikatnie przypalać, przekładamy całość do garnka. Na pełnym ogniu zaczynamy gotować wszystkie składniki.
W kolejnym kroku dodajemy całą puszkę ananasa wraz z sokiem, 6 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżki brązowego cukru i dolewamy wody na tyle aby była na równo z gotującą się masą. 30 minut na wolnym ogniu gotujemy wszystkie składniki, co jakiś czas dokładnie wszystko mieszając.
Całość blendujemy. Sos powinien być bardzo gęsty. Aby uzyskać odpowiednia konsystencję dolewamy gorącej wody. Na wolnym ogniu gotujemy wszystko ok 10 min. Przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
Z powyższych proporcji uzyskaliśmy 9 butelek sosu o pojemności 330 ml.
zdjęcia :
http://pali2razy.pl/slodko-kwasny/