Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez Wiking » 7 sie 2013, o 06:01

Tak tu paczile, 8 stron przepisow, ale PRAWDZIWE (Oryginalne) CCC (Chili Con Carne) tu nieznalazle.. jak jest to mozliwe, chlopaki?
To jest ta absolutnie najsmaczniejsza potrawa na swiecie!!! Niemoze byc chiliheda ktory by ja niekochal..
U nas sie to robi ja sa urodziny itd.. ponad 20 osob..
Jest s tym duzo pracy, ale oplaca sie to zrobic jak sie tyle osob zejdzie..

Obrazek
Avatar użytkownika
Wiking

NOWY
 
Posty: 48
Dołączył(a): 22 sty 2012, o 23:23
Lokalizacja: raz w miesiacu Jelenia Gora.
Papryki: CAP 980, Fatalii Yellow + 120 innych

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez Psyhe » 7 sie 2013, o 07:21

Panie Wiking to daj pana przepis orginal :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez Wiking » 25 sie 2013, o 08:37

Tutaj jest przepis, tylko jest w niemieckim jazyku, ale za pomoci google translator chyba kazdy da rade zrozumiec o co chodi.
Przepraszam, ale niemam czasu to cale do polskiego przetlumacic..
http://www.pepperworld.com/cms/rezept.php?ID=154

Tylko fasolki ja niedodaje z puszki, ale dam wieczorem suszone do wody i na drugi dzien ich gotoje.
Te czerwone "Kidney beans" sa dostepne naprz. w polskim Tesco, sam ich tam kupowale. 0,5kg opakowanie "Fasola czerwona"
W przepisie jest podane tylko 1 rodzaj fasoli. Ja dodaje jescze drugi rodzaj "Pinto beans"
I te drugie "Pinto beans" so dostepne w Polsce jako "Fasola brazowa"

Jak cos by niebylo jasne, to prosze sie zapytac..
<salut>
Avatar użytkownika
Wiking

NOWY
 
Posty: 48
Dołączył(a): 22 sty 2012, o 23:23
Lokalizacja: raz w miesiacu Jelenia Gora.
Papryki: CAP 980, Fatalii Yellow + 120 innych

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez gujen » 25 sie 2013, o 09:41

W liscie przypraw podany jest kminek (przetlumaczone) ale rozumiem ze chodzi o kmin rzymski? bez niego ta potrawa dla mnie nie istnieje.
Avatar użytkownika
gujen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 11
Dołączył(a): 12 paź 2012, o 13:14
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków
Papryki:

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez El Dritch » 25 sie 2013, o 10:20

cumin to kmin, kminek to caraway, przynajmniej w angielskim, w niemieckim chyba Echter Kümmel, jak mi podpowiada google, istotnie, niezbędna przyprawa do chili con carne, też sobie nie wyobrażam inaczej, fajnie też jest troche gorzkiej czekolady dodać
Avatar użytkownika
El Dritch

NOWY
 
Posty: 46
Images: 13
Dołączył(a): 12 sty 2012, o 10:17
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Papryki:

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez Mr. Ed » 25 sie 2013, o 10:28

Kumin (inaczej Kreuzkümmel) to kmin rzymski, kminek po niemiecku nazywa się Kümmel.
.

Wysłane z mojego starego peceta z użyciem palców.

Growbox na białych LED-ach | Growlog 2014 | Growlog 2015 | Growlog 2016 | Growlog 2017
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Re: Chili con carne - ORIGINAL (od Wikinga)

Postprzez Wiking » 25 sie 2013, o 12:57

Dokladnie tak.

Do CCC sie dodaje ten rzymski kmin (Kreuzkümmel) Nie ten nasz "europejski" normalny kminek..
Ten smak jest absolunie inny nez ten tego normalnego kminku, a bez rzymskiego kminu by CCC niebylo to co jest.
Niema innej przypravy o takim smaku, dlatego.
@El Dritch: Bardzo dobrze to napisalesz! 100% tak to jest. To s ta czekolada tez slyszale, ale nierobie tak.
Avatar użytkownika
Wiking

NOWY
 
Posty: 48
Dołączył(a): 22 sty 2012, o 23:23
Lokalizacja: raz w miesiacu Jelenia Gora.
Papryki: CAP 980, Fatalii Yellow + 120 innych


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości