Cześć, zacząłem sezon 2017, więc zacznę znów prowadzić growlog.
Co prawda zeszłorocznego wątku nie udało mi się dokończyć, ale usprawiedliwię się zamieszaniem związanym z przeprowadzką w 3 kwartale zeszłego roku. Z tego też powodu żadnych krzaków nie zimowałem.
Wnioski wyciągnięte z zeszłego roku:
- Brać nasiona z pewnych źródeł, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek
- Nie zwlekać z rozpoczęciem sezonu
- Doświetlać rośliny przez pierwsze kilka tygodni
- Dać większe doniczki - 5 - 10L w zależności od odmiany
- Zrywać pąki żeby roślina nabrała dużo masy zielonej przed owocowaniem
- Ostrożnie z nawożeniem, żeby nie przesadzić
- Pilnie kontrolować czy nie pojawiają się jakieś szkodniki i reagować w porę
W tym sezonie zamierzam wyhodować głównie odmiany o umiarkowanej ostrości, z przeznaczeniem na sosy/mrożonki:
- Lemon Drop (nasiona od tomaszka)
- Jamaican Red (c.annum) (nasiona od tomaszka)
- Jalapeno Conchos (nasiona od tomaszka)
- Jalapeno CV Grande (nasiona od tomaszka)
- Explosive Ember (nasiona od tomaszka)
- Habanero Red (Nasiona z wyjątkowo pięknej papryki sklepowej)*
- Jakiś kundel z zeszłego roku, bardzo smaczny (nasiona własne)
Docelowo po 2 - 3 krzaki z każdej odmiany, uprawa balkonowa.
Nasiona od dzisiaj leżą na mokrych płatkach bawełnianych na półce nad grzejnikiem.
Zabrałem się też za budowę growboxa - wykorzystam małą szafkę nocną o wymiarach wewnętrznych 32*42*46 cm (gł/szer/wys) obitą od wewnątrz folią aluminiową, do tego stelaż z czterema żarówkami LED 7 W / 6500 K / GU10, dającymi ponoć 500 lm każda. W sumie 2000 lm na 0,135 metra kw czyli ~15000/m^2.
Oby ten sezon udał się lepiej niż poprzedni! Teraz już nie mogę usprawiedliwiać się błędami nowicjusza
* Wiem, że to wbrew 1 zasadzie której miałem przestrzegać w tym roku, ale te Habanki były takie duże i piękne że nie mogłem się powstrzymać