AF_2.jpg
Na początek: Postanowiłem nazywać sosy/dipy - ale że angielski jest oklepany, polski za dobrze zrozumiały, to użyłem hiszpańskiego
g.jpg
Smak: na początku wyczuwalny słodko/kwaśny smak ananasa i cytrynowy posmak Lemon Drop, za chwile robi się lekko ostro, po 2 - 3 sek. wyczuwalny smak chinensów i poteguje się ostrość. Taki Lemonowo - Scotch Bonnetowy aromat utrzymuje się jakiś czas.
Zastosowanie: do serów białych i żółtych, pizza hawajska, sosy do spaghetti, a przede wszystkim do krakersów i nachosów.
Składniki: na 600-700g:
- Lemon Drop - 12-15 szt;
- żółte chinense (np. Scotch Bonnet, Goronong) - 6 szt;
- papryka biała - 3 szt;
- marchewka - 1 szt;
- ananas z puszki 3 plastry + syrop, który te plastry przykrywał;
- cebula cukrowa - 1 szt (duża) albo zwykła;
- czosnek - 3 ząbki;
- ocet jabłkowy - ok 1/4 szklanki;
- woda 1/4 szklanki;
- łyżka oliwy;
- cukier - 1 łyżka;
- sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie:Do gotującej się wody dodajemy potarkowaną marchewkę, syrop z ananasa i pokrojone w kostkę ananasy oraz słodką paprykę i gotujemy ok. 10 min. na koniec dodajemy ostre papryki i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
W tym czasie podsmażamy cebulkę (jak używamy cukrową, to dość mocno, żeby nie fermentowała) i czosnek na oliwie do pierwszego zarumienienia i dodajemy do papryk.
Blendujemy.
Dodajemy sól, cukier i ocet. czekamy aż się zagotuje.
Trzymając na malutkim gazie nakładamy do małych słoiczków - u mnie małe 80g po koncentracie pomidorowym (mają takie Łowicz i Dawtona), wyszło 8 szt.
AF_1.jpg
Można też użyć przypraw (np. Imbir, Kurkuma, Kolendra...) - tylko PO CO?
SMACZNEGO i zapraszam do "naśladownictwa"
Pochwały przyznane za post: 6
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.