Siemanko.
Ostatnio z racji na to iż udało mi się tanio nabyć habanerki, postanowiłem zrobić marynatę do mięsa.
do blendera wrzuciłem:
3x habanero
2cmx2cmx2cm kawałek imbiru
5x ząbek czosnku
1xszklanka soku pomarańczowego
1xłyżka świeżo grubo zmielonego pieprzu(najlepiej zmiażdżyć w moździerzu)
1xłyżka zmielonego/zmiażdżonego ziela angielskiego
1xłyżeczka suszonego tymianku
3xłyżeczka cukru (tutaj najlepiej brązowy)
5xłyżka sosu sojowego
5xłyżka oleju rzepakowego
4x dymka wraz z zieloną częścią
1x duża cebula.
Miksujemy całość na gładko.
jak za słabe to dodajemy habanero.
Mięso (kurczak, wieprzowina, ryba) marynujemy w tym przynajmniej 12h, ja trzymałem 24h.
Polecam tłustsze mięsa(uda z kurczaka, łopatka/karkówka wieprzowa) gdyż nie robią się suche za szybko.
Grillujemy lub pieczemy powoli, starając się nie zwęglić wszystkiego;)
W smaku ostrość nie dominuje, jednak wzrasta w miarę jedzenia.
Smacznego!