Strona 1 z 2

Cytrynówka

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:15
przez wlodizw
Produkty:
- dwie cytryny
- 250 g cukru
- pół litra spirytusu
- pół litra wody

Przygotowanie:
Szorujemy cytryny i obieramy z nich skórkę (ale tylko to żółte, to białe jest goryczkawe). Zalewamy tą skórkę wrzątkiem z cukrem. Mieszamy.
Na drugi dzień zlewamy ten syrop do butelki/karafki i dolewamy spiryt. Po przegryzieniu otrzymujemy wspaniałą cytrynóweczkę o kolorze kanarkowym.

Smacznego :)

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:20
przez blk
A co z pozostałymi częściami cytryny?

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:23
przez wlodizw
Możesz sobie wrzucić do herbaty albo zrobić lemoniadę. tu są potrzebne tylko te żółte części skórki, czyli trzeba bardzo cienko ją odkroić.
A najpierw dobrze wyszorować skórkę

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:24
przez V3rtyX
Cytryne mozesz zjesc tak jak mandarynke.

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:27
przez blk
Ja tez trę skórkę (fuck, jak to brzmi :shock: :shock: )
Odrzucam te białe części i pestki i resztę wrzucam do rozrobionego spirytu. Często szejkuję i po kilku dniach przecedzam. Czekam aż się sklaruję i jak jestem spragniony to wypijam od razu, a jak nie jestem spragniony albo zapomnę o niej to stoi dłużej i jest o niebo lepsza.

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 8 sty 2012, o 15:53
przez qielbux
To ja mam przepis na cytrynówkę dla cierpliwych :)

6 cytryn
pół litra spirytusu
pół litra wody
pół kg cukru

5 cytryny dokładnie obieramy (wywalamy jak najwięcej białego miąższu, bo jak ktoś słusznie wspomniał jest gorzki), z szóstej ścieramy skórę i też dokładnie obieramy, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Cytryny macerują się dwa miesiące tylko ze spirytusem, więc co kilka dni wstrząsamy słojem.

Po dwóch miesiącach kilkukrotnie gotujemy wodę z cukrem dokładnie szumując i gorącą przelewamy do butelek. Do gorącej wody wlewamy spirytus (najlepiej przez bibułę filtracyjną) i odstawiamy na 2-3 miesiące.

Moc regulujemy przez dodawanie odpowiedniej ilości wody (dając na pół litra spirytusu 0,75 l wody, wychodzi nam nalewka ok 40%), a wytrawności przez ilość dodanego cukru (im mniej, tym bardziej wytrawna).

I gotowe! :D

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 19 kwi 2012, o 18:34
przez KamilBosykowo
Mój przepis jest troszke inny..

Litr spirytusu
2 szklanki cukru
litr wody
1,20 kg cytryn


Cytryny kroimy na 2 części, ważne by wcześniej je ugnieść. Tak zalane cytyny zostawiamy na 22 godz. WAŻNE by nie były w spirytusie więcej niż 24 godz, później cytrynówka robi się gorzka i nie jesteśmy w stanie tego dosłodzić.
Następnie dodajemy cukier do wody zlewamy spirytus z cytryn i je dobrze wyciskamy i tak zostawiamy na 24godz.
Później przecedzamy i gotowe do picia:D Polecam sposób bardzo prosty. Oczywiscie ważne by wczesniej bardzo dobrze wymyć cytryny.

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 11 lip 2012, o 23:24
przez michalziolo111
moj przepisik jest perfekcyjny! :D
mianowicie cytrynoweczka wychodzi super w smaku a do tego ma fajny intensywny kolorek :)
oczywiscie przepis troszke pracochłonny.. lecz sie opłaca ;p rezultat wysmienity :D

9cytryn( sredniej wielkosci)
dwie szklanki cukru
dwie szklanki spirytusu
trzy szklanki wody

cytryny myjemy (najlepiej delikatnie obczyscic je szczoteczka) .
nastepnie ścinamy z nich skorke(dosłownie 1mm) samo to zółte, bez białej błony.
z reszty cytryn zrywamy cała białą błone, wycinamy sam miąższ(staramy sie wyjac wszystkie pestki),
wrzucamy wszystko do wiekszego słoika(wtedy łatwo wymieszac),
kolejnosc dowolna :D ważne zeby w słoiku znalazła sie żółta skórka, miaższ, cukier, woda, spirytus.
mieszamy wszystko dokładnie, odstawiamy na 24h(w miedzy czasnie mozna zamieszac).
nastepnie odcedzamy alkohol :) (dobrze nadaje sie do tego duza gaza badz pielucha tetrowa) wazne zeby w alkoholu nie pływały kawałki miąższu.
podawac najlepiej schłodzona :D
ps.mozna dodac troche wiecej spirytusu(pół szkalnki, max szklanke) wazne zeby zachowac proporcje wody i cukru.

WAŻNE! nie polecam robic przepisu gdy nasz grafik jest napiety :p gdyz alkohol trzeba odcedzic po 24h, inaczej jego smak moze miec goryczke.

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 12 lip 2012, o 08:12
przez karlos
Tak z ciekawości, po jakim czasie polecasz konsumpcje?

Re: Cytrynówka

PostNapisane: 14 lip 2012, o 20:29
przez michalziolo111
najlepiej od razu po odcedzeniu :P schłodzic i pic!!! wkoncu na co czekac? ;p jak juz jest to trzeba konsumowac ;p dłuzej tez moze postac ;) i tak samo dobry smak :) Ale karlos nie oszukujmy sie :) alkoholu długo w barku faceci nie trzymaja ;p zeby nie wywietrzał ;D