Ja zaczynałem od czegoś takiego (uwaga, tutaj nie masz kapsli, kapslownicy, ani środka dezynfekującego np. pirosiarczyn sodu). Szybko nadszedł czas nowych fermentatorów i zaraz przesiadłem się na piwo z procesem zacierania słodu. Kosz sprzętu jest faktycznie spory (kilka fermentatorów chłodnica i gar to podstawa, później śrutownik i coś tam zapewne jeszcze wymyślisz), ale smak jest nieporównywalny do puchy (do której żeby w ogóle było jako-tako trzeba dokupić ekstrakt słodowy a już w najgorszym przypadku glukozę). Ogólnie zapraszam Cię na
http://www.piwo.org/forum/Tam masz odpowiedni dział dla początkujących, znajdziesz też jaki sprzęt to minimum i jak się ewentualnie rozwijać. Dużo porad dla nowicjuszy a i na każdym późniejszym kroku znajdziesz całą masę ciekawych wiadomości. Jest dokładny opis robienia piwa z puchy jak i zacieranie słodu. Co do sklepów dla piwowarów to polecam (w tych kupuję):
http://browamator.pl/http://twojbrowar.pl/prestashop/http://www.centrumpiwowarstwa.pl/http://www.homebrewing.pl/Masz tu i sprzęt i surowce.
ps. Jeżeli lubisz piwo to będziesz zacierał (wierz mi), zatem brewkity możesz sobie od razu odpuścić co ostatecznie zredukuje Ci koszty.