- 2 gorzkie czekolady
- szklanka kakao
- 1,5 kg cukru
-ok 20 papryczek piri piri
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 0.5l spirytusu
-2 litrowe słoiki
Dzień pierwszy :
Do rondelka wlewamy litr wody i wsypujemy kilogram cukru. Gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie piri piri kroimy i wrzucamy do słoika. Zagotowanym syropem cukrowym
zalewamy papryczki w słoiku, zakręcamy i zostawiamy do następnego dnia. Pozostałość syropu przelewamy do 2 słoika.
Dzień drugi :
Odsączamy papryczki, przez sitko wrzucamy do słoika. I powtarzamy czynności z dnia pierwszego dodając 5 łyżeczek kawy, szklankę kakao.
Czekamy do zagotowania i dodajemy tabliczkę czekolady. Często mieszamy. Zalewamy papryczki i zostawiamy do następnego dnia.
Dzień trzeci:
Powtarzamy czynności z dnia drugiego. Dodajemy kilka łyżek cukru żeby syrop zgęstniał, tabliczkę czekolady. Pamiętając ze bo ostygnięciu będzie jeszcze bardziej gęsty. Zalewamy papryki. I zostawiamy na 2 dni.
Po wszystkim przelewamy spirytus do butelek i zalewamy syropem. Po wszystkim parę razy dziennie wstrząsnąć przez tydzień.