Wok

Czyli co powinien mieć każdy chilihead

Re: Wok

Postprzez Czikens » 24 sty 2013, o 09:48

Ja kupiłem sobie przez internet takiego: http://www.przepisychinskie.pl/Oriental ... nia-wok-14
Jestem z niego zadowolony. Dołączona była instrukcja wypalania i użytkowania, żeby jak najdłużej posłużył :)
Avatar użytkownika
Czikens

NOWY
 
Posty: 27
Images: 20
Dołączył(a): 12 sty 2013, o 15:10
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Wok

Postprzez alla » 31 sty 2013, o 16:36

Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.
Avatar użytkownika
alla

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 31 sty 2013, o 16:31
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Kwax » 12 lut 2013, o 15:01

alla napisał(a):Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.

Śmiem z całą pewnością twierdzić, że jest on ze stali węglowej. Mam dokładnie tak sam, dokładnie z tego sklepu, i ładnie mi zadymił mieszkanie przy wypalaniu.
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Czikens » 12 lut 2013, o 15:14

Kwax napisał(a):
alla napisał(a):Patrząc na to zdjęcie śmiem twierdzić, że nie jest to stal węglowa. Mam bardzo podobny i niestety nie da się go wypalić, tak jak to można robić przy stali węglowej. Jest to po prostu głęboka patelnia.

Śmiem z całą pewnością twierdzić, że jest on ze stali węglowej. Mam dokładnie tak sam, dokładnie z tego sklepu, i ładnie mi zadymił mieszkanie przy wypalaniu.


No ja też miałem "zadymę" w domu :)
Avatar użytkownika
Czikens

NOWY
 
Posty: 27
Images: 20
Dołączył(a): 12 sty 2013, o 15:10
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Oliwka » 9 kwi 2013, o 11:33

ja tez mam taki sam tyle ze wiekszy!przez to zadymienie przy wypalaniu chcieli mnie z domu wyrzucic :D
Avatar użytkownika
Oliwka

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 85
Images: 7
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 18:09
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Syndi » 13 cze 2013, o 18:30

Tak sobie smażyłem na woku w majowy weekend. Na fotce cukinia.
W międzyczasie fajnie się dopalił na czarno i stał się hydrofobowy.
wok.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Wok

Postprzez Huggie » 14 cze 2013, o 14:41

Wszyscy mi mówili że wok to nie to samo co patelnia, a ja mówiłem że się z tym nie zgadzam i że na pewno smak z jednego czy drugiego jest taki sam. Ale będąc u znajomych na imprezie doznałem szoku. Jedzenie z woku było naprawdę wyjątkowe... Warzywa chrupiące i jędrne... rewelacja... sam muszę sobie taki wok sprawić
Avatar użytkownika
Huggie

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 14 cze 2013, o 14:07
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Psyhe » 14 cze 2013, o 14:46

Syndi a nówkę wok wypale nad ogniskiem ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wok

Postprzez Syndi » 14 cze 2013, o 16:38

Wiesz, na ognisku to on był dopalany. Ale myślę że na odpowiednio silnym ogniu można by nawet wypalić metodą soli.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Wok

Postprzez wlodizw » 26 sie 2014, o 17:30

Kupiłem dziś chiński wok stalowy ręcznie kuty z kuchni orientu. Trochę zajęło wypalanie go na palniku i smrodu w domu co niemiara. Ale wypaliłem i zakonserwowałem oliwą. Jutro odpalę na nim żółte żarcie.
Pozazdrościłem Syndiemu i nabyłem od żółtków patelkę.
1.jpg

38,5cm(15 cali) fajnej żółtej patelki. Grubość stali 1,2mm.
Po wypaleniu na palniku wygląda tak
2.jpg

Do tego jeszcze szczotę bambusową do czyszczenia woka kupiłem i pierścień stabilizujący.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przybory kuchenne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość