Poms napisał(a):Czyli to całe magiczne Sous Vide można wykonać w grzałce do gotowania butelek dla małych dzieci + termometr i oszczędzamy 2450zł. Co za syf ten sprzęt.
Mogli to nazwać " Gotowanie w 52stC bez bezpośredniego kontaktu z wodą", ale już by nie było tak pięknie marketingowo sprzedane.
No dokładnie tak, tylko nie gotowanie a parzenie
Dlatego chcę sobie taki zrobić, zastanawiałem się nad wymuszonym obiegiem wody, ale GR napisał, że jest, bo właśnie wydawał się konieczny.
Co do dokładnych temperatur, to każde mięso ma swoją temperaturę, ale tu wujek google pomaga:
https://www.google.pl/search?q=Sous+Vid ... 20&bih=917No i wymaga to specjalistycznej pakowarki próżniowej, to znaczy jak długi worek dam do wysokiego garnka z wodą, to powietrze zostanie wyparte i wystarczy worek zamknąć, oszczędzamy kolejne 600 zł na pakowarce
A najprostszy sposób na zrobienie takiego mięch podał sam Amaro: zagotuj 5 litrów wody, usuń, źródło energii (wyłącz kuchenkę), wrzuć na 25 min zapakowane mięcho, gotowe. Ot całe Sous Vide
-- 2 gru 2013, o 22:37 --
Poms napisał(a):ale już by nie było tak pięknie marketingowo sprzedane
Tu chyba nie chodzi o marketing, oczywiście nie aż tak. Mi się wydaje, że to technologie jak na razie tylko do ekskluzywnych restauracji. Marketing oczywiście na szeroką skalą wejdzie, ale jak zrobią takie sauny wodne za 200 zł i będą sprzedawane w Biedronce