Strona 1 z 2

Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 6 sie 2012, o 20:27
przez Piotrek_S
Zakupiłem na miejscowym bazarku:


Obrazek
Obrazek


Koszt 21 złociszy.


Do przecierów i keczupów rewelacja :) Zamiast sitka i łychy, kręcenie wajchą :)
Z kilku pomidorów mamy kilka garów przecieru:)


Obrazek

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 6 sie 2012, o 20:30
przez xlukaszox
Dorzuć przepis jak zrobić ketchup domowej roboty nie tuningować kupny tylko swój żeby każdy tez mógł dorzucać swoje najsmaczniejsze papryczki :D <chili> <thumright>

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 6 sie 2012, o 20:33
przez Piotrek_S
xlukaszox napisał(a):Dorzuć przepis jak zrobić ketchup domowej roboty nie tuningować kupny tylko swój żeby każdy tez mógł dorzucać swoje najsmaczniejsze papryczki :D <chili> <thumright>



Na forum już jest :) viewtopic.php?f=7&t=769&p=9227&hilit=keczup#p9227

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 06:24
przez wlodizw
Pomysłowe urządzenie. Sukces tkwi w prostocie.




Tapnięte z Samsunga GT-S5360 za pomocą TapaTalk.

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 08:37
przez pikko
O kurde bardzo fajne :D na pewno ułatwia robotę :)

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 08:52
przez Polishteam
A jak sobie radzi z cebulką, paprykami i tym podobnymi warzywkami ??

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 09:21
przez Piotrek_S
Polishteam napisał(a):A jak sobie radzi z cebulką, paprykami i tym podobnymi warzywkami ??



A jeszcze nie mam pojęcia :) Na razie próbowałem tylko z pomidorami.
Do tego dali dwa sitka, z większymi i mniejszymi dziurkami.

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 09:28
przez Polishteam
Zrób więcej fotek tego mechanizmu w środku jak możesz.

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 7 sie 2012, o 15:50
przez Justysia
rozumiem ze pomidory musza byc rozgotowane i to tylko słuzy do oddzielenia pestek (i skórek?) napisz coś więcej, do soków z pomidorów mam taka stara nakładkę na maszynkę reczną.Minus że tak nakładka sitkowa się zapycha i co jakoś czas trzeba są przemyć, poza tym przemielony miąższ trzeba jeszcze raz przemielić.

Re: Diwajs do robienia keczupów, przecierów :)

PostNapisane: 8 sie 2012, o 07:53
przez Polishteam
Zazwyczaj robi się bez skórek, myślę, że skórki skutecznie by zapychały urządzenie. Na pewno rozgotowane się dodaje, z surowymi byłoby ciężko. Nie widziałem tego produktu nigdzie u nas, a z chęcią bym wypróbował.