Strona 2 z 3

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:53
przez Polishteam
4ndrew napisał(a):fajna sprawa, jak by ktos sprawdzil w standardowym piekarniku gazowym (jak w kuchence gazowej) i tez by wyszla super pizza to bym sobie taki sprawil ;) .


Myślę, że będzie dobrze, w końcu piece chlebowe są ogrzewane "ogniem" , jedyny warunek to do jakiej temperatury się rozgrzeje piekarnik gazowy, bo jeśli będzie mniejsza to po prostu trzeba będzie dłużej grzać ten kamień.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 4 lip 2012, o 09:38
przez Polishteam
No i skusiłem się na ten kamień. Jutro powinien do mnie dotrzeć. Zamówiłem 30x30x3 + Łopatka+ radełko + mąka.
Jak tylko dojdzie to go wypróbuję.
Czy trzeba go myć przed pierwszym użyciem i czy trzeba go myć po użyciu ?

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 5 lip 2012, o 20:15
przez Poms
Ja go umyłem tylko przed użyciem. Pod prysznicem i szorowanie szczotą z pyłu i brudu powstałego przy produkcji. Kamień należy myć tylko zwykłą wodą, bez użycia żadnych środków typu płyn do naczyń itp. Chemikalia wsiąkną w niego i wyparują podczas pieczenia. Polecam użyć papieru do pieczenia, bo jak coś się przypali to bardzo ciężko to wyszorować - a może nawet jest to niemożliwe. U siebie zrobiłem plamy przez pierwsze 2 pieczenia i nie mogę się ich pozbyć.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 10 lip 2012, o 15:55
przez Polishteam
Już po teście. Powiem tak rewelka wychodzi taka pizza, normalnie dzień do nocy jak używa się zwykłej blachy lub czegoś podobnego. Ja mam wersje 3cm więc rozgrzewałem troszkę ponad 40 minut, ale piekło się tylko 5 minut.
Jak ktoś lubi w domu robić pizzę to nie ma co się zastanawiać trza kupić.
Polecam.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 28 maja 2013, o 21:18
przez lord82
w takim razie tez sobie sprawie taka plyte.o tym jaka pizza wyszla postaram sie napisac,ale dopiero za ok.2 tyg.narazie pracuje caly czas wiec nie mam kiedy wyprobowac.do tej pory pieklem pizze na screenie w kuchence gazowej.nie narzekam,Ci ktorzy mieli okazje sprobowac tez nie narzekali.zobaczymy jak duza roznica w smaku i konsystencji bedzie jak zrobie na plycie.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 6 lip 2015, o 01:16
przez LaTeX
Ostatnio trafiłem na YouTube na kanał French Guy Cooking, gdzie tytułowy french guy tłumaczył, opierając się o książkę Modernist Cuisine (swoją drogą przez 50 sekund chciałem ją kupić, w 51 sekundzie dowiedziałem się, że kosztuje $600), że można zastąpić kamienną płytę dość grubą metalową - ze względu na jej większą przewodność cieplną płyta taka szybciej się nagrzewa i szybciej oddaje temperaturę do ciasta, co z kolei pozwala skrócić czas nagrzewania oraz pozwala osiągnąć zbliżony efekt do pieca kamiennego przy niższej temperaturze.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 6 lip 2015, o 13:17
przez mih000
LTX - mam tę książkę w PDFie.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 21 lip 2015, o 14:23
przez G_R
LaTeX napisał(a):, że można zastąpić kamienną płytę dość grubą metalową - ze względu na jej większą przewodność cieplną płyta taka szybciej się nagrzewa i szybciej oddaje temperaturę do ciasta, co z kolei pozwala skrócić czas nagrzewania oraz pozwala osiągnąć zbliżony efekt do pieca kamiennego przy niższej temperaturze.

Ten sam efekt uzyskasz wkładając do piekarnika grubą żeliwną patelnię dnem do góry.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 25 lip 2015, o 18:32
przez black
Można również zastosować płytę granitową, zamierzam spróbować, jedyne 9,99zł za płytę 30x30x2 w OBI :) tylko łopatkę jeszcze muszę zakupić.

Re: Kamienna płyta do pizzy i chleba

PostNapisane: 18 maja 2016, o 23:04
przez Pawlak
Odświeżę trochę temat, bo jest mi bliski ;)
Różnicą pomiędzy kamieniem, a blachą lub patelnią jest taka, że kamień jest porowaty dzięki czemu lepiej odbiera wilgoć z ciasta.
Tanim sposobem na kamień do pizzy jest udanie się do kamieniarza (takiego od nagrobków) i zapytać czy nie ma jakiegoś pasującego nam kawałka. Przy odrobinie szczęścia dostaniecie go za darmo.
Pamiętajcie, że kamień nie może być impregnowany.
Dlatego uważałbym na marketowe płyty. Kamieniarza też lepiej zapytać czy kamień nie był czymś potraktowany, bo możecie zrobić sobie po prostu krzywdę.

Osobom, które nie mają zamiaru zaopatrywać się w kamień polecam ustawić piekarnik na grzanie od dołu i ustawić maksymalną temperaturę.
Na sam spód położyć kratkę i po nagrzaniu piekarnika na niej umieścić blachę z pizzą.
Ten sposób wykorzystuję na zrobienie ciasta w stylu pan pizza - czyli grube ciasto w wysokiej blaszce, z większą ilością tłuszczu (tak jak grube w Pizza Hut) ;)