Kamienna płyta do pizzy i chleba
Napisane: 21 cze 2012, o 20:52
Ostatnio wpadłem na pomysł upieczenia pizzy na kamieniu i wynalazłem coś takiego:
Jest to płyta, kamień do pizzy wykonana z jakiegoś rodzaju szamotu. Z wypieku na kamieniu korzystają najlepsze pizzerie. Przycięta na wymiar (w tym przypadku 32x32x2 cm) o porowatej powierzchni - jest to bardzo ważne, ponieważ odprowadza wilgoć z ciasta. Nadaje to taką skorupkę, grubą może na 1mm. Można dobrać kamień na wielkość swojego piekarnika, pozostawiając margines 2cm z każdej strony dla obiegu powietrza i wypływu pary wodnej.Ciasto z kamienia jest zupełnie inne w smaku, chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Do tego pięknie rośnie na nim ciasto. Do pieczenia się nie używa żadnego smarowidła typu olej, smalec. Ja osobiście piekę na papierze, żeby nie przywierało, ale na samym kamieniu też się da, tylko może przywierać i to co spadnie na niego się spali i będzie śmierdziało. Najpierw taki kamień trzeba podgrzać do maksymalnej temp piekarnika. Nagrzewam piekarnik razem z kamieniem na 1 poziomie niżej niż środek, tak około 1/3 od dołu, przez 45 minut. Potem układam pizzę specjalną łopatką (dali w zestawie). Całość się piecze z termoobiegiem (ważne) jakieś 10-15 minut.
Cała zabawka kosztowała mnie jakieś 75zł z przesyłką. Do zestawu dodali jeszcze specjalną łopatkę, wałek i radełko do krojenia. Gorąco polecam taki cudo. Te gotowane gnioty co się robi na blasze, nijak się mają do takiej upieczonej na kamieniu. Jedyny wymóg według mnie to termoobieg w piekarniku i to najlepiej elektrycznym. Nie wiem ja się gazowe sprawdzają jeżeli ktokolwiek takie jeszcze ma
Kupiłem na allegro : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11601867 - zalecam prostokątne.
Jest to płyta, kamień do pizzy wykonana z jakiegoś rodzaju szamotu. Z wypieku na kamieniu korzystają najlepsze pizzerie. Przycięta na wymiar (w tym przypadku 32x32x2 cm) o porowatej powierzchni - jest to bardzo ważne, ponieważ odprowadza wilgoć z ciasta. Nadaje to taką skorupkę, grubą może na 1mm. Można dobrać kamień na wielkość swojego piekarnika, pozostawiając margines 2cm z każdej strony dla obiegu powietrza i wypływu pary wodnej.Ciasto z kamienia jest zupełnie inne w smaku, chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Do tego pięknie rośnie na nim ciasto. Do pieczenia się nie używa żadnego smarowidła typu olej, smalec. Ja osobiście piekę na papierze, żeby nie przywierało, ale na samym kamieniu też się da, tylko może przywierać i to co spadnie na niego się spali i będzie śmierdziało. Najpierw taki kamień trzeba podgrzać do maksymalnej temp piekarnika. Nagrzewam piekarnik razem z kamieniem na 1 poziomie niżej niż środek, tak około 1/3 od dołu, przez 45 minut. Potem układam pizzę specjalną łopatką (dali w zestawie). Całość się piecze z termoobiegiem (ważne) jakieś 10-15 minut.
Cała zabawka kosztowała mnie jakieś 75zł z przesyłką. Do zestawu dodali jeszcze specjalną łopatkę, wałek i radełko do krojenia. Gorąco polecam taki cudo. Te gotowane gnioty co się robi na blasze, nijak się mają do takiej upieczonej na kamieniu. Jedyny wymóg według mnie to termoobieg w piekarniku i to najlepiej elektrycznym. Nie wiem ja się gazowe sprawdzają jeżeli ktokolwiek takie jeszcze ma
Kupiłem na allegro : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11601867 - zalecam prostokątne.