Postanowiłem zrobić sobie salsę, ale w przeciwieństwie do poprzedniego roku, zrobiłem ją z pomidorów i papryk a nie z papryk i pomidorów.
Składniki:
- 6 kg pomidorów (najlepiej aby były mięsiste)
- 2 kg ostrej papryki (ja użyłem cyklonów)
- 1 kg słodkiej papryki
- 4 duże cebule
- 3 główki czosnku
- 3-4 łyżki octu
- olej do podsmażenia cebuli
Jeżeli chcemy aby była bardziej ostra możemy dodać jakąś ostrzejszą odmianę (oczywiście nie za dużo)
Przyprawy:
Przyprawy są tutaj umowne, ponieważ każdy dodaje wg. własnych upodobań.
- 4 łyżki pieprzu
- łyżka soli
- 5-6 łyżek cukru brązowego
- 1i1/2 łyżki bazylii
- 1i1/2 łyżki tymianku
- 1i1/2 łyżki kolendry
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki możemy pokroić w kawałki aby się szybciej rozgotowywały, paprykę ostrą kroimy (w kółka ), cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę słodką w kostkę, czosnek wyciskamy na prasce.
Składniki oprócz cebuli i czosnku wkładamy do garnka i gotujemy. W międzyczasie podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą (nie można dopuścić do spalenia), a następnie dorzucamy do garnka.
Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Ja nie dodaję ani oleju ani wody, ponieważ sok z pomidorów wystarcza. Pod koniec gotowania dorzucamy przyprawy. Wszystko mieszamy i wlewamy ocet. wszystko razem trzymamy jakieś 10 minut, po czym przekładamy do słoików. Ja jeszcze je pasteryzuje.
Na zdjęciu tyle mi wyszło słoików z tego przepisu (słoiki 900 i 330 ml.) Na zdjęciu są również dwa słoiki z papryczką czereśniową z fetą w oleju.
Smacznego