Przepis z Gazetki Kaufland 25-31 sierpień 2007
Składniki:
100g jarzębiny
1 kg niezbyt dojrzałych brzoskwiń
1 zielona papryka
3-4 ostre papryki chili
2 łyżki świeżego startego kłącza imbiru
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 laska cynamonu
5-6 goździków
po pół łyżeczki curry i soli
150 ml octu jabłkowego
250 g cukru
50 g rodzynek
Robi się to tak, że przyprawy podsmaża 2 min na oleju, dodaje to ło (jarzębina mrożona 2 doby), a jak jest już papka albo miękkie kawałki, dodaje ocet, cukier i rodzynki i jeszcze 15 min gotuje. Gotowe do dawania do słoików.
Przepis przedni, komu bym nie dawał do spróbowania to zachwala i pyta o przepis. Tylko co po niektóre proporcje się zmienia, np. zamiast 3-4 chili można dać 30 % cayenne, albo co i ile kto lubi.