Strona 1 z 2

By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 14 wrz 2016, o 09:09
przez Ananas
Zrobiłem osttanio kilka sosów i wyszły super. Jak dla mnie ;) ale mojej dziewczynie nie pasuje ostrość. Generalnie nie je ostrych rzeczy, ale lubi lekko pikantne. Jak zrobić by sos np. z cyklonów był mniej ostry ale jednocześnie nadal miał paprykowy smak? Dodać słodkiej papryki? Ktoś próbował takie cuda?

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 14 wrz 2016, o 09:26
przez grishag3
jak cyklon jest za ostry to masz wielki problem :P ale możesz spokojnie dodać słodkiej papryki, albo zrobić sosy na bazie owoców, przepisów na forum jest mnóstwo :)

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 14 wrz 2016, o 12:14
przez Ananas
niestety nic na to nie poradzę. Może z czasem przekona się do czegoś mocniejszego :)
Ok, to spróbuję ze słodką papryką :)

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 6 mar 2017, o 21:38
przez przeuroczo
temat już nieco stary, ale może komuś się jeszcze przyda,,,

mam bardzo podobną sytuację w domu, przy czym to ja jestem stroną z obniżoną tolerancją na ostrość. W kuchni doszliśmy już do porozumienia w zakresie przyprawiania, ale nadal zdarzają się wpadki, czasami takie, że najwytrwalsi chili maniacy wymiękają... Ale gdy gotujemy curry, a ono z Indii to wiadomo, że ostre być musi, to robię tak, że na koniec odkładam sobie porcję sosu na osobną patelnię i dodaje do tego jeszcze drobno pokrojoną brzoskwinię (najbardziej lubię świeżą, bardzo dojrzałą). Całość duszę jeszcze przez chwilę aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a w razie potrzeby dodaje nieco miodu. Próbowałam też z dodaniem brzoskwini bezpośrednio do talerza, ale nie działa tak dobrze.

Za to w zupach (azjatyckich rosołkach) ukojenie przynosi przegryzanie zupy limonką. Kroję owoc na 8 części i co jakiś czas w trakcie jedzenia zupy podgryzam nieco cząstkę żeby oddała trochę soku.

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 08:07
przez CATALAYA
"By sos był mniej ostry" :shock: :?
To nie to forum. Tutaj robimy wszystko żeby sos był bardziej ostry :D

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 12:54
przez przeuroczo
tylko jak po kilku łyżkach zupy ma się problemy z ustaniem w pionie to znaczy, że się przesadziło :p

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 16:18
przez Borys
Mniej ostry ? Heretycy ! :D

Potrawy na zimno, wcześniej pieczone i/lub zaprawiane octem (kwasem), z tłuszczem, dają mniejsze odczucie ostrości.
Lżejsze od cyklona i posmak chili... Palivec ?

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 19:19
przez jasfasola
Hehe popieram CATALAYA

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:04
przez xlukaszox
Jeżeli sos z Cyklonów jest osttry to osoba naprawdę jest bardzo delikatna na capsaicynę. Jezeli chcemy zmniejszyć ostrość w tym przypadku przy produkcji sosu po prostu zwiększamy składniki gdzie ostrość rozłoży się na większą ilość. Ja w młodym wieku kiedy zaczynałem dla mnie cyklon był 0 w sklai ostrości lecz jak to każdy organizm jest inny i jedni bardziej wyczuwają ostrość drudzy mniej a jeszcze inni wcale ;)

Re: By sos był mniej ostry...

PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:15
przez CATALAYA
Najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia ostrości sosu jest pominięcie chili w liście jego składników