Limonka - habanero
Napisane: 21 lip 2016, o 15:25
Witam. Chciałbym wam się z wami podzielić, moim ulubionym przepisem na ostry sosik, który sam odkryłem sporo eksperymentując z typowym sosem z chińskich knajp.
Jest to sos słodko-kwaśny ale nie na bazie octu, dosyć ostry ale tylko na tyle że można go lac jak ketchup spokojnie Przepis jest na małą ilość sosu. Słoiczek po większym koncentracie, można zrobić więcej mnożąc odpowiednio składniki.
Składniki:
2-3 suszone papryczki habanero[wyjąc nasiona]
pół limonki
2 łyżeczki[do herbaty] koncentratu
1 łyżeczka miodu
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
150ml wody[2/3 szklanki]
2 łyżki[od zupy] sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1.5 łyżki cukru białego
szczypta soli
Przygotowanie : wlać wodę do małego garnka, wrzucić pokrojone habanero bez pestek i zblenderowac, dodać całą resztę składników poza mąką [miód dałem bo mi się cukier skończył i okazało się że świetnie przypasował i tak robię zawsze teraz:D ] Włączyć gaz i wymieszać wszystko, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszyć na mały ogień i gotować 5min pod przykryciem mieszając często. Na koniec łączymy łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody i zagęszczamy aż sos nabierze ketchupowej konsystencji wlewając po trochu i mieszając. Gotowe ;] Teraz sos przelewamy do słoiczka czy innego pojemnika po spróbowaniu może się wydawać torpedująco kwaśny. Jednak sos należy ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3 dni a nabierze ostrości a kwaśność schowa się lekko zostawiając piękny aromat limonki. zapach po tych kilku dniach jest niesamowity można wyczuć uderzenie limonki z mocną nutą habanero. W smaku najpierw wchodzi słodki limonko-pomidorowy z nutą owocową habanero by za chwile uderzyć kwaśnością i rosnącą ostrością habanero;] polecam do odtworzenia
Jest to sos słodko-kwaśny ale nie na bazie octu, dosyć ostry ale tylko na tyle że można go lac jak ketchup spokojnie Przepis jest na małą ilość sosu. Słoiczek po większym koncentracie, można zrobić więcej mnożąc odpowiednio składniki.
Składniki:
2-3 suszone papryczki habanero[wyjąc nasiona]
pół limonki
2 łyżeczki[do herbaty] koncentratu
1 łyżeczka miodu
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
150ml wody[2/3 szklanki]
2 łyżki[od zupy] sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1.5 łyżki cukru białego
szczypta soli
Przygotowanie : wlać wodę do małego garnka, wrzucić pokrojone habanero bez pestek i zblenderowac, dodać całą resztę składników poza mąką [miód dałem bo mi się cukier skończył i okazało się że świetnie przypasował i tak robię zawsze teraz:D ] Włączyć gaz i wymieszać wszystko, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszyć na mały ogień i gotować 5min pod przykryciem mieszając często. Na koniec łączymy łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody i zagęszczamy aż sos nabierze ketchupowej konsystencji wlewając po trochu i mieszając. Gotowe ;] Teraz sos przelewamy do słoiczka czy innego pojemnika po spróbowaniu może się wydawać torpedująco kwaśny. Jednak sos należy ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3 dni a nabierze ostrości a kwaśność schowa się lekko zostawiając piękny aromat limonki. zapach po tych kilku dniach jest niesamowity można wyczuć uderzenie limonki z mocną nutą habanero. W smaku najpierw wchodzi słodki limonko-pomidorowy z nutą owocową habanero by za chwile uderzyć kwaśnością i rosnącą ostrością habanero;] polecam do odtworzenia