Po paru eksperymentach, udało mi się zrobić sos do polewania dań z kuchni chińskiej.
Składniki:
2szklanki wody
4 ząbki czosnku
1 papryka słodka
2 papryczki ostre najlepiej świeże(ale jak nie ma to może być suszona)
szczypta soli
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
Kilka łyżek cukru (w zależności jak chcemy aby nas sos był słodki)
Mąka do zagęszczenia (mąki nie wrzucamy bezpośrednio do sou bo porobią się kluchy, tylko rozrabiamy w chłodnej wodzie)
Do wody wrzucamy papryki i czosnek, sól i cukier, gotujemy jakieś 15minut. Następnie dorzucamy imbir, całość miksujemy na koniec wlewamy ocet. Całość jeszcze chwilkę gotujemy a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą do uzyskania przez nas odpowiedniej gęstości (pamiętajmy, że sos po wystygnięciu zgęstnieje)