Witam chciałem się podzielić sosem idealnym do kanapy tylko troszkę dodałem więcej chili sos jest autora Malnix z blogu wielkie żarcie.
składniki:
3 kg. czerwonej papryki
200g chili (ja dodałem więcej )
2 główki czosnku
1/2 szklanki octu 10%
1/2 litra oleju
1 szklanka cukru
10 ziarenek ziela angielskiego
10 liści laurowych
3 większe słoiki przecieru "Pudliszki"
2 lub 3 łyżeczki soli
przygotowanie:
Z papryk i chili wyjąć gniazda nasienne. Zmielić je w maszynce do mięsa, lub w razie jej braku w malakserze. Wrzucić do garnka razem z cukrem i olejem. Gotować przez 20 minut. Następnie dodać przecier, 2 główki wyciśniętego czosnku, ocet i całą resztę. Gotować razem jeszcze około 15 minut, by zgęstniało. Wlać do słoiczków. Dokładnie wytrzeć tą część słoika, na którą nakłada się zakrętkę (najlepiej ręcznikiem papierowym). Dokładnie i mocno zakręcić słoik. Włożyć do garnków z wodą tak, by woda zakrywała 3/4 słoika. Gotować 20 minut. Wyłączyć gaz i zostawić w tym garnku na noc do ostygnięcia!
Super sos,który można długo trzymać w słoiku