Siema !
Kilka fermentów zacząłem ostatnio
.
1. Jalapeno i Thai Burapa (80% - 20%)
- 1,2kg Jalapeno
- 0,3kg Thai Burapa
- 10 ząbków czosnku
- 50g soli
- 100g cukier brązowy
- 250ml wody
2. Akabare Khorsani
- 1kg Akabare Khorsani
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody
3. Baccatum Mix
- 1kg (Lemon Drop, El Oro De Ecuador, Brazilian Red Olive, Bishop Crown)
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody
4. Tropical Chinense
- 1,5kg (Fatalii, Chichen Itza, Habanaero Burning Bush, Goronong Yellow/Orange, Orange Bhut Jolokia)
- 300g świeży ananas
- 70g soli
- 100g cukier brązowy
- 2 kokosy
- 1,5 brzoskwini z puszki razem z sokiem
- 500ml wody
Całość trzeba zblendować na papkę,
Wsadzić do słoika, najlepiej z rurką fermentacyjną (coby CO2 uwolnić w trakcie fermentacji)
Postawić w temperaturze pokojowej na parę tygodniu i czekać, aż się zrobi
Dalsza część działań za jakieś 6 tygodni
Pomocne materiały:
http://www.culturesforhealth.com/cultur ... lth-ebooks http://foodwishes.blogspot.com/2013/09/ ... worth.htmlhttp://thehotpepper.com/topic/23146-fer ... ppers-101/http://thehotpepper.com/topic/42204-che ... -sriracha/Pozdro