Konserwowe chili cayenne - przepis!
Napisane: 24 paź 2013, o 15:39
Jako że już nie wiedziałem co robić z moimi działkowymi cayennami to postanowiłem je zakonserwować.
Przepis na zalewajkę zapożyczyłem z programu na YouTube pt. "Kocham Gotować" - odcinek o wędzonej papryce konserwowej.
Pierwsze co zrobiłem to poodcinałem "dupki" papryczkom,
Następnie naciąłem je wzdłuż ale tylko z jednej strony aby wydłubać nasiona.
Tak przygotowane papryczki wypłukałem pod bierzącą wodą i pozwoliłem im odcieknąć.
Do czterech pustych i czystych słoików wsadziłem:
- po 2 kulki ziela angielskiego
- po jednym liściu laurowym
- po 3 kulki pieprzu
- po półtora ząbka czosnku (jak małe to dawać dwa)
Następnie napchałem papryczek i co by ostrość była odpowiednia na każdy słoik dałem po jednym białym i jednym czerwonym habanero.
Słoiki zalałem zalewajką złożoną z:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 7 szklanek wody
- dość spora szczypta soli.
Całość zagotowywałem (ok. 10min) w garnku.
Następnie położyłem do góry dnem aż słoiki się zassą i ostygną.
Przepis na zalewajkę zapożyczyłem z programu na YouTube pt. "Kocham Gotować" - odcinek o wędzonej papryce konserwowej.
Pierwsze co zrobiłem to poodcinałem "dupki" papryczkom,
Następnie naciąłem je wzdłuż ale tylko z jednej strony aby wydłubać nasiona.
Tak przygotowane papryczki wypłukałem pod bierzącą wodą i pozwoliłem im odcieknąć.
Do czterech pustych i czystych słoików wsadziłem:
- po 2 kulki ziela angielskiego
- po jednym liściu laurowym
- po 3 kulki pieprzu
- po półtora ząbka czosnku (jak małe to dawać dwa)
Następnie napchałem papryczek i co by ostrość była odpowiednia na każdy słoik dałem po jednym białym i jednym czerwonym habanero.
Słoiki zalałem zalewajką złożoną z:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 7 szklanek wody
- dość spora szczypta soli.
Całość zagotowywałem (ok. 10min) w garnku.
Następnie położyłem do góry dnem aż słoiki się zassą i ostygną.