Pomysł na sos zaczerpnięty z internetu gdzie występuje on pod nazwą "ketchup z cukinii", a jako że sam mam w sezonie cukinii pod dostatkiem, to stwierdziłem że warto sprawdzić co z tego wyjdzie jak doda się mu odpowiedniego kopa
Po zrobieniu i spróbowaniu zdziwiłem się że nie ma nic na ten temat na forum, także pozwoliłem sobie założyć osobny temat bo uważam że ten pomysł na sos na niego zasługuje :-)
Sam poznałem przepis późno ale jeszcze zdążyłem zrobić trzy partie sosu, teraz już niestety sezon na cukinię się skończył, ale wychodzę z założenia że lepiej późno niż wcale.
Na początku sos zrobiłem dokładnie według jednego z wielu przepisów wyskakujących po wyszukaniu frazy ketchup z cukinii w googlach, zdaje się że wszystkie one są bardzo podobne, odsyłam do źródła, nie ma sensu kopiować: http://majanaboxing.blox.pl/2012/10/Ketchup-z-cukinii.html
Sos wyszedł dobry, wykonałem go w dwóch wariantach: ostrym i bardziej ostrym, stwierdziłem jednak że może być lepszy, więc następnym razem postanowiłem już poeksperymentować, użyłem:
3 dużych (rzec można przerośniętych) cukinii
5 średnich sztuk cebuli,
1/2 puszki ananasa i 1/2 zalewy z tejże puszki,
1 szklanki cukru,
1 szklanki octu,
soku z 1/2 cytryny,
kurkumy (sypałem na tak zwane oko),
~350 g przecieru pomidorowego,
do tego pieprz, ostra papryka, imbir, sól i oczywiście chili
Sposób przygotowania jak w linku powyżej.
i porównanie obu partii, po prawej googlowy ketchup z cukinii, po lewej moja wersja
Sos na prawdę pyszny, słodko-kwaśno-ostry, używam go właściwie do wszystkiego, od kanapek do dań obiadowych, a znajomi którzy dostali po słoiczku nie przestają się upominać o jeszcze