Witam
Właśnie zrobiłem sosik z którym chciałbym się z Wami podzielić.
Skład:
Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone)
słodka papryka
bazylia świeża
czosnek
imbir świeży
czerwona cebula
sól
pieprz
kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego)
cukier trzcinowy
trochę soku z cytryny
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy
trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę"
Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym.
Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię.
Wybaczcie za jakoś zdjęć, z telefonu -nigdy nie chcą wyjść jak trzeba.
Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego!