Syndi napisał(a):Składniki: na 600-700g:
- Lemon Drop - 12-15 szt;
- żółte chinense (np. Scotch Bonnet, Goronong) - 6 szt;
Jako chinense mam zamiar użyć White Peruvian Habanero, które jest jednak sporo mniejsze niż większość innych chińczyków. Jaką ilość WPH byście polecali?
Wolałbym użyć jedynie WPH i Lemon Dropów (z własnych krzaków) i zrobić sos w 100% z własnych papryk. Ale, gdyby brakło WPH, od biedy mogę też dodać jeszcze White Giant Habanero (choć względem nich mam inne plany).
Edit (26.09.17):
Powyższe pytanie trochę straciło na aktualności, ponieważ przed chwilą skończyłem rozlewać sos do słoików
Syndi miałeś bardzo dobry pomysł z tym sosem
- cudo!
Na świeżo przepyszny, jestem ciekaw jak będzie za jakiś czas, gdy się przegryzie.
Przepis lekko zmodyfikowałem, z ciekawości i z uwagi na posiadane papryki:
- Zamiast żółtych chinensisów dałem białe peruwiańskie habanero w liczbie 45 sztuk
(z uwagi na jego maleńkie gabaryty ciężko było to przeliczyć)
- 5 plastrów ananasa
- podsmażoną cebulkę i czosnek dodałem i zagotowałem przed dorzuceniem ostrych papryk.
Sos wychodzi jasny i w smaku dość łagodny na początku, ostrość powoli narasta paląc w podniebienie z pewnym opóźnieniem; ale jest Moc
Mam jeszcze w planach wypróbować inną wersję tego sosu z białymi paprykami, a mianowicie z White Giant Habanero i/lub Fatali White (być może z dodatkiem paru White Peruwian Habanero, które mi jeszcze zostały). Kusi mnie też łagodniejsza wersja z samymi Lemon Dropami, większą ilością ananasa i dodatkiem papai, ale z braku odpowiedniej ilości Lemon Dropów, realizacja tego pomysłu musi poczekać na lepsze czasy.