Strona 1 z 2

Jerk sauce.

PostNapisane: 8 lip 2013, o 10:31
przez Stachy
Siemanko.
Ostatnio z racji na to iż udało mi się tanio nabyć habanerki, postanowiłem zrobić marynatę do mięsa.
do blendera wrzuciłem:
3x habanero
2cmx2cmx2cm kawałek imbiru
5x ząbek czosnku
1xszklanka soku pomarańczowego
1xłyżka świeżo grubo zmielonego pieprzu(najlepiej zmiażdżyć w moździerzu)
1xłyżka zmielonego/zmiażdżonego ziela angielskiego
1xłyżeczka suszonego tymianku
3xłyżeczka cukru (tutaj najlepiej brązowy)
5xłyżka sosu sojowego
5xłyżka oleju rzepakowego
4x dymka wraz z zieloną częścią
1x duża cebula.

Miksujemy całość na gładko.
jak za słabe to dodajemy habanero.
Mięso (kurczak, wieprzowina, ryba) marynujemy w tym przynajmniej 12h, ja trzymałem 24h.
Polecam tłustsze mięsa(uda z kurczaka, łopatka/karkówka wieprzowa) gdyż nie robią się suche za szybko.
Grillujemy lub pieczemy powoli, starając się nie zwęglić wszystkiego;)
W smaku ostrość nie dominuje, jednak wzrasta w miarę jedzenia.
Smacznego!

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:53
przez Kondor
da radę czymś zastąpić sos sojowy? Nie znoszę

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:54
przez Psyhe
Może worczesterem

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 8 lip 2013, o 21:08
przez Tomasx
zastąp zwykłą solą

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 9 lip 2013, o 13:04
przez Stachy
Sos sojowy jest totalnie nie wyczuwalny, jest on zdrowszą metodą zastąpienia soli.
Dodatkowo nadaje ciemniejszy kolor marynaty.
Jego smak bardziej podbija aromaty korzenne ziela angielskiego i imbiru - ja użyłem jasnego, który ma dużo delikatniejszy smak niż ciemny.
Ciekawą sprawą tej marynaty jest to, że jak się taką świeżą sztachniemy, to zatoki czyści lepiej niż domestos.
A po upieczeniu jej aromat i smak zmienia się diametralnie, smak habanero jest wyczuwalny ale nie dominujący.

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 11 lip 2013, o 16:47
przez Robertoo
Ja zamiast sosu sojowego dodaje magi. Wyczytałem na jakimś forum, że mają podobny smak. Nie wiem bo sojowego nie udało mi się u mnie na wsi kupić a chciałem jakieś danie zrobić nowe na szybko, które zawierało sos sojowy. Z magą też było całkiem fajne.

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 06:31
przez wolek68
MAGI to jest jedynie nazwa firmy która robi właśnie zaprawe do zup z sosu sojowego :lol:

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 06:47
przez Polishteam
No tu się nie zgodzę gdyż przyprawa Maggi nie zawiera sosu sojowego (nawet w oryginalnej recepturze go nie było). Maggi to teraz sama chemia nie mająca nic wspólnego z oryginałem, tak jak czytałem nawet nie zawiera śladu po lubczyku. :shock:

Dlatego lepiej użyć sos sojowy lub rybny a zamiast maggi do smaku urwać sobie kawałek lubczyka ogrodowego i już.

Re: Jerk sauce.

PostNapisane: 24 sie 2013, o 07:19
przez kevin222
fajny przepis <chili>

PostNapisane: 24 sie 2013, o 13:07
przez pt240
Wypróbowałam ten przepis i musze przyznać że jest super, udka z grilla palce lizać