Jerk sauce.

Co jeszcze można z papryki...

Jerk sauce.

Postprzez Stachy » 8 lip 2013, o 10:31

Siemanko.
Ostatnio z racji na to iż udało mi się tanio nabyć habanerki, postanowiłem zrobić marynatę do mięsa.
do blendera wrzuciłem:
3x habanero
2cmx2cmx2cm kawałek imbiru
5x ząbek czosnku
1xszklanka soku pomarańczowego
1xłyżka świeżo grubo zmielonego pieprzu(najlepiej zmiażdżyć w moździerzu)
1xłyżka zmielonego/zmiażdżonego ziela angielskiego
1xłyżeczka suszonego tymianku
3xłyżeczka cukru (tutaj najlepiej brązowy)
5xłyżka sosu sojowego
5xłyżka oleju rzepakowego
4x dymka wraz z zieloną częścią
1x duża cebula.

Miksujemy całość na gładko.
jak za słabe to dodajemy habanero.
Mięso (kurczak, wieprzowina, ryba) marynujemy w tym przynajmniej 12h, ja trzymałem 24h.
Polecam tłustsze mięsa(uda z kurczaka, łopatka/karkówka wieprzowa) gdyż nie robią się suche za szybko.
Grillujemy lub pieczemy powoli, starając się nie zwęglić wszystkiego;)
W smaku ostrość nie dominuje, jednak wzrasta w miarę jedzenia.
Smacznego!
Avatar użytkownika
Stachy

NOWY
 
Posty: 33
Dołączył(a): 12 mar 2013, o 13:47
Lokalizacja: Pruszków
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jerk sauce.

Postprzez Kondor » 8 lip 2013, o 20:53

da radę czymś zastąpić sos sojowy? Nie znoszę
Avatar użytkownika
Kondor

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 19:36
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez Psyhe » 8 lip 2013, o 20:54

Może worczesterem
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez Tomasx » 8 lip 2013, o 21:08

zastąp zwykłą solą
Avatar użytkownika
Tomasx

NOWY
 
Posty: 46
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 14:23
Lokalizacja: Bolesławiec
Papryki: Bishop's Crown, Cyklon, 7pot Douglah, Apache f1, Moruga scorpion cross.

Re: Jerk sauce.

Postprzez Stachy » 9 lip 2013, o 13:04

Sos sojowy jest totalnie nie wyczuwalny, jest on zdrowszą metodą zastąpienia soli.
Dodatkowo nadaje ciemniejszy kolor marynaty.
Jego smak bardziej podbija aromaty korzenne ziela angielskiego i imbiru - ja użyłem jasnego, który ma dużo delikatniejszy smak niż ciemny.
Ciekawą sprawą tej marynaty jest to, że jak się taką świeżą sztachniemy, to zatoki czyści lepiej niż domestos.
A po upieczeniu jej aromat i smak zmienia się diametralnie, smak habanero jest wyczuwalny ale nie dominujący.
Avatar użytkownika
Stachy

NOWY
 
Posty: 33
Dołączył(a): 12 mar 2013, o 13:47
Lokalizacja: Pruszków
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez Robertoo » 11 lip 2013, o 16:47

Ja zamiast sosu sojowego dodaje magi. Wyczytałem na jakimś forum, że mają podobny smak. Nie wiem bo sojowego nie udało mi się u mnie na wsi kupić a chciałem jakieś danie zrobić nowe na szybko, które zawierało sos sojowy. Z magą też było całkiem fajne.
Avatar użytkownika
Robertoo

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 lip 2013, o 09:53
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez wolek68 » 12 lip 2013, o 06:31

MAGI to jest jedynie nazwa firmy która robi właśnie zaprawe do zup z sosu sojowego :lol:
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez Polishteam » 12 lip 2013, o 06:47

No tu się nie zgodzę gdyż przyprawa Maggi nie zawiera sosu sojowego (nawet w oryginalnej recepturze go nie było). Maggi to teraz sama chemia nie mająca nic wspólnego z oryginałem, tak jak czytałem nawet nie zawiera śladu po lubczyku. :shock:

Dlatego lepiej użyć sos sojowy lub rybny a zamiast maggi do smaku urwać sobie kawałek lubczyka ogrodowego i już.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Jerk sauce.

Postprzez kevin222 » 24 sie 2013, o 07:19

fajny przepis <chili>
Avatar użytkownika
kevin222

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 24 sie 2013, o 07:15
Papryki:

Postprzez pt240 » 24 sie 2013, o 13:07

Wypróbowałam ten przepis i musze przyznać że jest super, udka z grilla palce lizać
Avatar użytkownika
pt240

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Dołączył(a): 10 lut 2013, o 15:32
Papryki:

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron