Autorski przepis.
Składniki:
Czosnek (5 ząbków)
Cebula (1 mała)
Habanero Red Savina (1,5)
Habanero Orange suszone (połówka)
Jalapeno (100 gram)
Pomidory całe bez skórki (1 puszka)
Bazylia suszona (8 liści)
Oregano (garść)
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 100 gram)
Ocet (2 łyżki)
Olej
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju. Dodać przysmażony czosnek z cebulą i pomidory.
Skruszyć Habanero Orange, bazylię i oregano. Dodać sól i pieprz. Gotować 15 minut.
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, dwie octu i potraktować blenderem.
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Wykorzystanie:
Kanapki, dania włoskie, wzmacniacz ostrości
P.S. Odradzam wąchać sos w misce.