Króciutko, bo nie każdy wie co dokładnie jest czym, więc z wikipedii:
Sos (fr. sauce) – gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj.
Dip (z ang. to dip - zamaczać) to gęsty sos do maczania warzyw, chipsów, wafli ryżowych oraz innych produktów. Często dipy wytwarza się na bazie śmietany.
Marynata – mieszanina cieczy (np. octu, wina lub oliwy) i przypraw.
Marynatą zalewa się produkty przeznaczone do obróbki cieplnej takie jak mięsa lub warzywa co ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do zamarynowanej żywności i poprawienia jej walorów smakowych.
Tak więc z sosem i dipem jest jak z prostokątem i kwadratem, dip to też sos tyle że specyficzny, więc jak już mamy w temacie działu rozróżnienie, to w tematach wątków też przydało by się to uwzględniać
Pozdrawiam