Sos czosnkowy

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sos czosnkowy

Postprzez pureg » 22 mar 2012, o 13:18

ely napisał(a):Ale dalej nie rozumiem czym to się różni od jogurtu naturalnego. Zwykła śmietana light?

Jogurt grecki jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego, różni się smakiem i konsystencją Grecki jest bardziej gęsty i kremowy
Avatar użytkownika
pureg

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 9 mar 2012, o 18:05
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Oui » 23 mar 2012, o 16:26

Musze przetestować ten jogurt grecki, bo też nigdy nie jadłem.
Co do sosów czosnkowych - robie bardzo często z własnych świeżych ziół + swoich suchych mieszanek, tylko bardziej kaloryczne, czyli 3:1 dla Majonezu. Swedish Meal Time wie co dobre ; ]
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Syndi » 23 mar 2012, o 16:54

Jogurt Grecki jest dużo gęściejszy od zwykłego, praktycznie nie wlewa się go tylko nakłada łyżką (u mnie też jest podstawowym składnikiem sosu czosnkowego)
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sos czosnkowy

Postprzez szyszmen » 23 mar 2012, o 22:04

Jogurt grecki - tak jakby lekki serek.
Avatar użytkownika
szyszmen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 134
Images: 103
Dołączył(a): 14 mar 2012, o 10:58
Papryki:

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Zwierzax » 30 mar 2012, o 18:44

nooo, dziś przetestowałem ten jogurt grecki - zdał egzamin na 5-
Avatar użytkownika
Zwierzax

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 63
Images: 16
Dołączył(a): 10 mar 2012, o 23:29
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Papryki:

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Oui » 30 mar 2012, o 18:45

Czyli trzeba kupić, dzięki za info
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Zwierzax » 30 mar 2012, o 19:20

nooo tylko 2x droższy od np zwykłego kefirku który jest tak na czwóreczkę...
Testowany ten jogurt bakomy, a kefirek Kościański.
Majonez winiar - bo to też ma największy wpływ.
Avatar użytkownika
Zwierzax

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 63
Images: 16
Dołączył(a): 10 mar 2012, o 23:29
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Papryki:

Re: Sos czosnkowy

Postprzez Kwax » 30 mar 2012, o 20:28

Może i 2x droższy ale kosztuje 2zł tylko więc nie majątek :)
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Sos czosnkowy

Postprzez aldorn » 31 mar 2012, o 11:29

Jeśli ktoś używa też kefiru, to ostatnio wpadł mi w ręce w Piątnicy, dużo gęstszy niż np. z Jogobelii czy Bakomy.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sos czosnkowy

Postprzez zombiak » 20 lip 2013, o 18:56

Moja wariacja to 4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy sarepskiej, jeden mały jogurt naturalny, troszeczkę świeżych posiekanych liści pietruszki. Wszystko razem wymieszać i zastosować do ulubionych chipsów i piwa ;). Dobre jest też z kalarepą.
Avatar użytkownika
zombiak

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 9 mar 2013, o 10:27
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości