Dziś w związku z nawisem chili w lodówce postanowiłam zrobić sos na bazie habanero.
Oto skład:
-pół kg śliwek
-1-2szklanek obranych porzeczek czerwonych (pewnie czarne byłyby lepsze ale już za późno na nie)
-2 spore Habanero chocolate, 4-5 Habanero white
-2 słodkie czerwone papryki
-4 marchewki
-2 cebule cukrowe
-3 łyżki suszonego zielonego pieprzu
-ocet balsamiczny do smaku (ja dodałam na oko 5 łyżek plus ze 2-3 octu ryżowego ale mniej tez będzie okej)
-cukier, sól do smaku
- łyżka szafranu (opcjonalnie),
MArchewkę podsmażamy żeby trochę zmiękła. Dodajemy cebulę, papryki, śliwki i porzeczki oraz zielony pieprz . Jak się trochę podgotuje dodajemy ocet, cukier, sól i szafran. Mielimy i już. Wychodzi fajny lekko słodkawo-kwaskowy smak z przenikającą nutą habanero, zielony pieprz też jest fajnie wyczuwalny. Specjalnie nie robiłam za ostrego bo u mnie by nikt tego nie zjadł- ja bym powiedziała że jest delikatny
Smacznego.
Fotka będzie potem.