Strona 1 z 1

Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 3 wrz 2012, o 16:31
przez Syndi
Prawdy i mity o chili, czyli to co o chili można usłyszeć :D

1. Najostrzejsze w chili są pestki – NIEPRAWDA – pestki w ogóle nie zawierają kapsaicyny i są nieostre, jednak błonka do której są przyczepione jest najostrzejszą częścią papryki.

2. Papryki ozdobne są niejadalne – NIEPRAWDA – wszystkie rośliny z gatunku CAPSICUM mają jadalne owoce. Jednak należy bezwzględnie uważać na spotykaną w handlu lekko trującą, podobną do chili Jerusalem Cherry (Solanum pseudocapsicum)

3. W zakładach przerabiających najostrzejsze papryki stosuje się maski przeciwgazowe – CZĘŚCIOWO PRAWDA – nie są to maski przeciwgazowe tylko maski ochronne, które chronią delikatne części skóry twarzy i szyi oraz błony śluzowe oczu, nosa, ust i gardła przez drażniącymi oparami kapsaicyny.

4. Kapsaicyna zawarta w paprykach jest szkodliwa dla zdrowia – NIEPRAWDA – nikt jeszcze nie umarł z przedawkowania kapsaicyny, kapsaicyna w ilości jaką zawierają ekstremalnie ostre sosy czy najostrzejsze papryki nie jest toksyczna dla człowieka. Należy jednak uważać na reakcję obronną organizmu – który mylnie zalicza kapsaicynę do związków trujących, więc na początku przygody z ekstremalnie ostrym jedzeniem mogą pojawić się objawy takie jak: przyspieszone bicie serca, przypływy gorąca, omdlenia, ostry ból brzucha, biegunka. Dlatego osoby mające problemy z chorobami serca i układu krążenia powinny wziąć to pod uwagę. Lekarze zalecają również ostrożność w spożywaniu ostrości osobom z chorobami wątroby.

5. Dla złagodzenia uczucia ostrości najlepiej spożywać produkty mleczne – PRAWDA – kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego wypicie wody powoduje tylko zwiększenie uczucia pieczenia. Natomiast tłuszcze zawarte w mleku i produktach mlecznych skutecznie rozpuszczają kapsaicynę.

6. Ostre papryki „zabijają” smak potraw – NIEPRAWDA – reakcja obronna organizmu podczas spożywania ostrego jedzenia powoduje czasowe wzmocnienie zmysłu smaku.

7. Papryka jest rośliną jednoroczną – NIEPRAWDA – pomimo tego, że nazwa łacińska oznacza „annuum” czyli roczna, papryki są roślinami wieloletnimi. Nawet hodując je w naszych warunkach klimatycznych, można z powodzeniem przezimować rośliny by służyły kolejny sezon.

8. Najostrzejszą chili jest Bhut Jolokia – NIEPRAWDA – była… co roku przybywają nowe, coraz ostrzejsze odmiany.

9. Spożywanie chili odchudza – PRAWDA – ostre przyprawy powodują przyspieszenie przemiany materii nawet do 10%, ponadto po zjedzeniu chili zmniejsza się ochota na potrawy tłuste oraz słodkie.

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 3 wrz 2012, o 16:43
przez V3rtyX
10. Ostrość nie jest smakiem tylko reakcją organizmu na obecność kapsaicyny i związków do niej podobnych.

11. Nie tylko kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostrość w chili. W papryczce jest kilka innych związków bardzo podobnych do kapsaicyny które także są odpowiedzialne za ostrość.

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 4 wrz 2012, o 09:17
przez G_R
V3rtyX napisał(a):10. Ostrość nie jest smakiem tylko reakcją organizmu na obecność kapsaicyny i związków do niej podobnych.

Drażni te same szlaki nerwowe, co przy odczuwaniu bólu.

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 4 wrz 2012, o 16:50
przez aldorn
Syndi napisał(a):1. Najostrzejsze w chili są pestki – NIEPRAWDA – pestki w ogóle nie zawierają kapsaicyny i są nieostre, jednak błonka do której są przyczepione jest najostrzejszą częścią papryki.
[przecinek zamiast kropki] przez co na powierzchni pestek znajduje się kapsaicyna, przez co więc pestki wydają się ostre/są ostre ale tylko powierzchniowo.

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:30
przez Syndi
V3rtyX napisał(a):10. Ostrość nie jest smakiem...

No, a tutaj się z Tobą nie zgodzę!
Wg. medycyny chińskiej oraz kuchni Feng Shui (pięciu przemian) mamy 5 smaków: SŁONY (woda); kwaśny (DRZEWO); gorzki (OGIEŃ); słodki (ZIEMIA) i ostry (METAL). Od dłuższego czasu z powodzeniem wykorzystuję ostrość jako jeden ze smaków i sprawdza mi się to...
zobacz też TU: http://taotao.pl/feng_shui/id,8,harmonia_smakow.html
albo poczytaj o kuchni pięciu przemian, wstrczy wklepać w googlarkę! <salut>
Obrazek

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 9 sty 2013, o 16:59
przez G_R
Syndi napisał(a):
V3rtyX napisał(a):10. Ostrość nie jest smakiem...

No, a tutaj się z Tobą nie zgodzę!
Wg. medycyny chińskiej oraz kuchni Feng Shui (pięciu przemian) mamy 5 smaków: SŁONY (woda); kwaśny (DRZEWO); gorzki (OGIEŃ); słodki (ZIEMIA) i ostry (METAL). Od dłuższego czasu z powodzeniem wykorzystuję ostrość jako jeden ze smaków i sprawdza mi się to...
zobacz też TU: http://taotao.pl/feng_shui/id,8,harmonia_smakow.html
albo poczytaj o kuchni pięciu przemian, wstrczy wklepać w googlarkę! <salut>

A masz przekonujące badania na istnienie takowych receptorów w jamie ustnej?

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 9 sty 2013, o 17:42
przez Syndi
G_R napisał(a):A masz przekonujące badania na istnienie takowych receptorów w jamie ustnej?

...no niestety nie mam jedynie przekonujących badań amerykańskich naukowców..., :( opierałem się tylko na dużo mniej przekonującej i przestarzałej tradycyjnej chińskiej medycynie. To ci, co wymyślili takie głupstwa typu: akupunktura, akupresura, Tai Chi, Kung Fu, qigong... oraz niepasującej do europejskich i amerykańskich wzorców teorii yin i yang i pięciu przemian. <salut>

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 14 mar 2013, o 11:48
przez qielbux
Przy dodaniu chilli do posiłku, organizm spala nawet do 45 kcal więcej, niż jedząc łagodne dania. (ok. 6 gram papryki spala tyle kcal w około 3 godziny)

Chili po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie

Najdroższym w historii ostrym sosem był „Single-Batch Private Reserve Stock” firmy The Cackalacky Classic Condiment Company, którego cena detaliczna wynosiła $987,86.

:)

http://zasmakujswiata.pl/ostre-fakty/

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 15 mar 2013, o 22:13
przez xlukaszox
6. Ostre papryki „zabijają” smak potraw – NIEPRAWDA – reakcja obronna organizmu podczas spożywania ostrego jedzenia powoduje czasowe wzmocnienie zmysłu smaku.

No zależy też jakie ostre bo niektóre kozaki są takie że jak się zje to później nawet z najlepszego dania smaku nie czuć :)

Re: Prawdy i mity o chili:

PostNapisane: 18 mar 2013, o 23:14
przez qielbux
xlukaszox napisał(a):6. Ostre papryki „zabijają” smak potraw – NIEPRAWDA – reakcja obronna organizmu podczas spożywania ostrego jedzenia powoduje czasowe wzmocnienie zmysłu smaku.

No zależy też jakie ostre bo niektóre kozaki są takie że jak się zje to później nawet z najlepszego dania smaku nie czuć :)


Zawsze możesz zrobić test - połóż Bhuta na kanapkę z serem i powiedz jaki czujesz smak :twisted: