Prawdy i mity o chili, czyli to co o chili można usłyszeć
1. Najostrzejsze w chili są pestki – NIEPRAWDA – pestki w ogóle nie zawierają kapsaicyny i są nieostre, jednak błonka do której są przyczepione jest najostrzejszą częścią papryki.
2. Papryki ozdobne są niejadalne – NIEPRAWDA – wszystkie rośliny z gatunku CAPSICUM mają jadalne owoce. Jednak należy bezwzględnie uważać na spotykaną w handlu lekko trującą, podobną do chili Jerusalem Cherry (Solanum pseudocapsicum)
3. W zakładach przerabiających najostrzejsze papryki stosuje się maski przeciwgazowe – CZĘŚCIOWO PRAWDA – nie są to maski przeciwgazowe tylko maski ochronne, które chronią delikatne części skóry twarzy i szyi oraz błony śluzowe oczu, nosa, ust i gardła przez drażniącymi oparami kapsaicyny.
4. Kapsaicyna zawarta w paprykach jest szkodliwa dla zdrowia – NIEPRAWDA – nikt jeszcze nie umarł z przedawkowania kapsaicyny, kapsaicyna w ilości jaką zawierają ekstremalnie ostre sosy czy najostrzejsze papryki nie jest toksyczna dla człowieka. Należy jednak uważać na reakcję obronną organizmu – który mylnie zalicza kapsaicynę do związków trujących, więc na początku przygody z ekstremalnie ostrym jedzeniem mogą pojawić się objawy takie jak: przyspieszone bicie serca, przypływy gorąca, omdlenia, ostry ból brzucha, biegunka. Dlatego osoby mające problemy z chorobami serca i układu krążenia powinny wziąć to pod uwagę. Lekarze zalecają również ostrożność w spożywaniu ostrości osobom z chorobami wątroby.
5. Dla złagodzenia uczucia ostrości najlepiej spożywać produkty mleczne – PRAWDA – kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego wypicie wody powoduje tylko zwiększenie uczucia pieczenia. Natomiast tłuszcze zawarte w mleku i produktach mlecznych skutecznie rozpuszczają kapsaicynę.
6. Ostre papryki „zabijają” smak potraw – NIEPRAWDA – reakcja obronna organizmu podczas spożywania ostrego jedzenia powoduje czasowe wzmocnienie zmysłu smaku.
7. Papryka jest rośliną jednoroczną – NIEPRAWDA – pomimo tego, że nazwa łacińska oznacza „annuum” czyli roczna, papryki są roślinami wieloletnimi. Nawet hodując je w naszych warunkach klimatycznych, można z powodzeniem przezimować rośliny by służyły kolejny sezon.
8. Najostrzejszą chili jest Bhut Jolokia – NIEPRAWDA – była… co roku przybywają nowe, coraz ostrzejsze odmiany.
9. Spożywanie chili odchudza – PRAWDA – ostre przyprawy powodują przyspieszenie przemiany materii nawet do 10%, ponadto po zjedzeniu chili zmniejsza się ochota na potrawy tłuste oraz słodkie.