W związku z tym, że wiele osób z poszczególnych regionów naszego kraju, używa przeróżnych określeń na niektóre odmiany ostrych papryk, oraz w celu uniknięcia błędów językowych (które nie tylko mnie drażnią) i wspólnego jednoznacznego nazywania odmian - utworzony został ten wątek, który na podstawie wspólnej wiedzy użytkowników forum będziemy rozwijać (wszelkie komentarze - mile widziane)...
papryka - roślina z rodziny psiankowatych, obejmuje zarówno odmiany ostre jak i słodkie - tu należy dodać, że odmiany słodkie są wyhodowane poprzez segregację - przez człowieka;
chili, chilli - każda ostra papryka - CHILI - jest obecnie właściwym polskim określeniem dla każdej ostrej papyki;
pepperoni - (przez 2 "p") - włoska kiełbasa podobna do salami, przyprawiana ostrą papryką - stąd również określenie dla pizzy pepperoni - która nie ma mieć w składzie ostrych papryk, tylko ostrą kiełbasę pepperoni (... w PL zazwyczaj jest to salami); Często błędnie określa się tym słowem paprykę o kształcie cayenne.
peperoni - (przez 1 "p") synonim chili w językach anglosaskich, nazwa najczęściej odnosi się do papryk o strąkach wydłużonych (cayennowatych), prawdopodobnie dlatego, że one pierwsze przybyły do Europy zza oceanu. W Polsce często używana do określenia cayennowatych chili (językowo prawdopodobnie wynika to ze słowotwórstwa podczas rozbiorów Polski - Prusy, Galicja);
czuszka (j.bułgarski: чушки) - określenie małej ostrej papryki w językach południowowschodnio-europejskich - pisanych cyrylicą (czyżby wpływ zaboru rosyjskiego? , czy to że papryka docierała z Bułagarii?) - z niewiadomych powodów, tą nazwą często określa się krajowego "naszego polskiego" Cyklona.
cayenne - chili z gatunku c.annuum posiadająca cienkie, wydłużone strąki (są też odmiany mało ostre lub nieostre) - chili właśnie tych odmian używana jest do produkcji przyprawy "pieprz kajeński";
ptasie oczko niepoprawnie i "wprost" przetłumaczona na j.polski nazwa papryki Bird's Eye odmiany c.frutescens, prawidłowo nie powinno się spolszczać tej nazwy, gdyż obecnie określa ona rodzaj drewna (klonu);
peperoncini z j.włoskiego - oznacza paprykę słodką lub lekko ostrą;
peperoncino z j.włoskiego - oznacza chili;