Nazwa: Rocoto Manzano Amarillo (Rocoto Manzano Yellow)
Gatunek: c. pubescens
Skala ostrości 1-10: 3-8 w zależności od części owocu
Kraj pochodzenia: prawdopodobnie góry Meksyku
Wielkość owoców: dł. 5 cm, śr. 4 cm.
Kolorystyka: zielona do żółtej, ale jest szczep żółtopomarańczowy
Wysokość krzaka: ok. 80 cm, w kolejnych latach może dorastać do 180 cm.
Średni czas wzrostu: 110 dni
Informacje:(mało jest informacji na temat tej odmiany - trochę z Internetu, trochę własnych spostrzeżeń)
- odmiana prawdopodobnie pochodzi z Meksyku, choć jest uprawiana na całym zachodnim wybrzeżu Ameryki Łacińskiej;
- smak słodko korzenny;
- skórka delikatna, miękka;
- ostrość zróżnicowana: miąższ u dołu owocu delikatny (3), wyżej ostrzejszy, błony nasienne bardzo ostre (8 lub więcej);
- Roślina wieloletnia - z wiekiem łodygi "drwenieją";
- nie lubi silnego nasłonecznienia (mi się najlepiej udała na zewnętrznym parapecie wschodniego okna);
- uprawiana w terenie górzystym (u mnie na 2-gim piętrze)
- nie lubi zbyt wysokiej temperatury - podobno przy całodniowej temp. pow. 27 st. C nie zawiązuje kwiatów;
- odporna na niewielkie przymrozki;
- ogólnie trudna w uprawie, ale jest to chyba na razie najbardziej popularne Rocoto w PL (za sprawą wolka68);
- Rocoto nie jest uprawiane jako typowa roślina spożywcza - popularność zdobyła pod koniec XXw. za sprawą hodowców-hobbystów.