Nazwa: Rocoto Gwatemala Orange
Gatunek: c. pubescens
Skala ostrości 1-10: 3-8 w zależności od części owocu
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Wielkość owoców: dł. 6 cm, śr. 5 cm.
Kolorystyka: zielona do żółtopoarańczowej
Wysokość krzaka: ok. 120 cm, w kolejnych latach może dorastać do 2 m.
Średni cykl wzrostu: ok. 110 dni
Informacje: (mało jest informacji na temat tej odmiany - trochę z Internetu, trochę własnych spostrzeżeń)
- smak słodki, przyjemny, delikatnie korzenny - jedna ze smaczniejszych rocoto jakie jadłem ostatnimi czasy;
- skórka delikatna, miękka;
- miąższ stosunkowo miękki - trzeba dość delikatnie obchodzić się z owocami;
- ostrość zróżnicowana (jak to w rocoto): miąższ u dołu owocu delikatny (3), wyżej ostrzejszy, błony nasienne bardzo ostre (8 lub więcej);
- Roślina wieloletnia - z wiekiem łodygi "drwenieją";
- odporna na niewielkie przymrozki;
- ogólnie dość trudna w uprawie;
- Rocoto nie jest uprawiane jako typowa roślina spożywcza - popularność zdobyła pod koniec XXw. za sprawą hodowców-hobbystów.
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Nie
MARYNOWANIE - Tak!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - jak kto lubi
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
rgo.JPG
Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.