Pikantna pasta chili Jalapeno do smarowania kanapek

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pikantna pasta chili Jalapeno do smarowania kanapek

Postprzez pali2razy.pl » 26 maja 2020, o 10:48

Witamy serdecznie,

diabły i diablice rosną w doniczkach a my sięgamy po kolejne słoiki z naszej spiżarni. Mając czas to wrzucamy dla narodu takie nasze przepisy. Czy będziemy coś robić pod swoja nazwą ? Pewnie czas i na to przyjdzie, ale obecnie jeszcze aż tak bardzo nad tym nie myślimy ;)

Obrazek

http://pali2razy.pl/pikantna-pasta-chili-jalapeno/


Składniki w proporcjach na 1 kg papryki Jalpeno :

– papryka Jalapeno 1 kg
– papryka zielona 200 g
– bakłażan 150 g
– cukinia 100 g
– cebula 75 gram
– 4 ząbki czosnku
– łyżka soli
– 50 ml oliwy

Zapraszamy do lektury.
Avatar użytkownika
pali2razy.pl

NOWY
 
Posty: 36
Dołączył(a): 11 wrz 2017, o 16:24
Lokalizacja: Polska
Papryki: pali2razy.pl - specjaliści od ostrych papryk

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pikantna pasta chili Jalapeno do smarowania kanapek

Postprzez Anna77 » 12 lip 2021, o 10:30

Brzmi ciekawie, muszę wypróbować :)

Robiłam niedawno coś co nazywa się Biber salçası, czyli turecka pasta paprykowa. Wyszło obłędnie i już wiem, że będę robiła tę pastę naprawdę często... Pastę można zrobić w wersji łagodne, jak i pikantnej, wszystko zależy od proporcji papryk słodkich i chilli.
Składniki (na 200 g):
3 czerwone papryki
2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku)
1 łyżka cukru
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oliwy, np. Monini Gran Fruttato
1/2 łyżeczki soli
oliwa do polania wierzchu

Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od sterylizacji słoika. Myjemy go, osuszamy, a następnie umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 140 stopni C i wypiekamy słoik przez 30 minut - do momentu nagrzania się piekarnika. Jeżeli używasz słoika z gumową uszczelką, pamiętaj, aby zdjąć ją przed wstawieniem słoika do piekarnika.

Z papryk usuwamy ogonki i pestki. Miąższ kroimy na kawałki i umieszczamy w robocie kuchennym razem z pozostałymi składnikami pasty. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy pastę do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż pasta zgęstnieje.

Przekładamy pastę do wysterylizowanego słoika, wierzch zalewamy oliwą w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowujemy w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewamy wierzch świeżą porcją oliwy.
Avatar użytkownika
Anna77

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 lip 2021, o 10:19
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości