Sous Vide - przepisy

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 2 sty 2017, o 20:57

Siema
Zakupiłem sobie urządzonko do sous vide. Nie duże koszta, a spróbowałem zakupionej karkówki i stwierdziłem, że jest efekt zajedzisty :D
Dlatego:
Jakby ktoś miał doświadczenie/chciałby podzielić się przepisami lub uwagami to poproszę. Wskazówki, temperatury, czasy, przyprawy itp. co związane z tą metoda gotowania, proszę pisać <salut>
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 3 sty 2017, o 17:22

Siema, ja korzystam czasem z tej techniki ale ze skąpstwa robię to domowymi sposobami dlatego gotowanie jajek mi nigdy nie wychodziło, ale już mięsa jak najbardziej.
Różne są metody usuwania powietrza z worka foliowego więc nie ma się co rozpisywać, ale jeśli chodzi o podtrzymywanie w miarę stałej temperatury to ja używałem garnek do gotowania ryżu bo taki akurat miałem. Tam były dwie opcje: gotowanie i podtrzymywanie temp. Tę drugą opcją trzymałem temperaturę wody po tym jak z termometrem "złapałem" odpowiednią.
W moim przypadku robiłem antrykot do tacosów, tak żeby można było cienko go ciąć i żeby był różowy ale przesiąknięty smakami.
Marynatę kleiłem na czuja z: redukowanego octu balsamicznego, musztardy, miodu, pieprzu, soli, czosnku. Trzymałem w 55 stopniach przez 12 godzin.
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 4 sty 2017, o 07:28

Ja wczoraj testowałem urządzenie. Zrobiłem golonkę. 3 godziny w 80 stopniach. Potem 30 minut w piekarniku. Wyszła dosyć smaczna, była mięka. Muszę coś teraz zrobić w niższej temperaturze przez dłuższy czas.
Mihh000 robiłeś może karkówkę lub schab ?
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 4 sty 2017, o 10:52

Schab w 60st ale schodzilo do 50st w 2h
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez wolek68 » 4 sty 2017, o 13:01

Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 4 sty 2017, o 14:30

Chyba sie skusze

Edit: kupiłem, testuję.

Polishteam: Ty masz wanne czy cyrkulator?
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 6 sty 2017, o 10:37

Wannę, ja kupiłem takie cuś:
garnek, ale kupiłem go za 392zł.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 6 sty 2017, o 12:34

Pierwszy dzien super. Garnek trzyma idealnie przypisana temp. Jajka w 64st przez 1h to jest ambrozja :D
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez Polishteam » 6 sty 2017, o 19:35

mih000 napisał(a):Pierwszy dzien super. Garnek trzyma idealnie przypisana temp. Jajka w 64st przez 1h to jest ambrozja :D


W całości czy rozbite w woreczku ?
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sous Vide - przepisy

Postprzez mih000 » 6 sty 2017, o 19:54

W całości rzecz jasna. Po ugotowaniu wybijasz jak tradycyjne surowe jajko a to wylatuje ze skorupy jak ścięte. Zółtko polplynne
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości