Sous Vide - przepisy
Napisane:
2 sty 2017, o 20:57
przez Polishteam
Siema
Zakupiłem sobie urządzonko do sous vide. Nie duże koszta, a spróbowałem zakupionej karkówki i stwierdziłem, że jest efekt zajedzisty
Dlatego:
Jakby ktoś miał doświadczenie/chciałby podzielić się przepisami lub uwagami to poproszę. Wskazówki, temperatury, czasy, przyprawy itp. co związane z tą metoda gotowania, proszę pisać
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
3 sty 2017, o 17:22
przez mih000
Siema, ja korzystam czasem z tej techniki ale ze skąpstwa robię to domowymi sposobami dlatego gotowanie jajek mi nigdy nie wychodziło, ale już mięsa jak najbardziej.
Różne są metody usuwania powietrza z worka foliowego więc nie ma się co rozpisywać, ale jeśli chodzi o podtrzymywanie w miarę stałej temperatury to ja używałem garnek do gotowania ryżu bo taki akurat miałem. Tam były dwie opcje: gotowanie i podtrzymywanie temp. Tę drugą opcją trzymałem temperaturę wody po tym jak z termometrem "złapałem" odpowiednią.
W moim przypadku robiłem antrykot do tacosów, tak żeby można było cienko go ciąć i żeby był różowy ale przesiąknięty smakami.
Marynatę kleiłem na czuja z: redukowanego octu balsamicznego, musztardy, miodu, pieprzu, soli, czosnku. Trzymałem w 55 stopniach przez 12 godzin.
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
4 sty 2017, o 07:28
przez Polishteam
Ja wczoraj testowałem urządzenie. Zrobiłem golonkę. 3 godziny w 80 stopniach. Potem 30 minut w piekarniku. Wyszła dosyć smaczna, była mięka. Muszę coś teraz zrobić w niższej temperaturze przez dłuższy czas.
Mihh000 robiłeś może karkówkę lub schab ?
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
4 sty 2017, o 10:52
przez mih000
Schab w 60st ale schodzilo do 50st w 2h
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
4 sty 2017, o 13:01
przez wolek68
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
4 sty 2017, o 14:30
przez mih000
Chyba sie skusze
Edit: kupiłem, testuję.
Polishteam: Ty masz wanne czy cyrkulator?
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
6 sty 2017, o 10:37
przez Polishteam
Wannę, ja kupiłem takie cuś:
garnek, ale kupiłem go za 392zł.
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
6 sty 2017, o 12:34
przez mih000
Pierwszy dzien super. Garnek trzyma idealnie przypisana temp. Jajka w 64st przez 1h to jest ambrozja
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
6 sty 2017, o 19:35
przez Polishteam
mih000 napisał(a):Pierwszy dzien super. Garnek trzyma idealnie przypisana temp. Jajka w 64st przez 1h to jest ambrozja
W całości czy rozbite w woreczku ?
Re: Sous Vide - przepisy
Napisane:
6 sty 2017, o 19:54
przez mih000
W całości rzecz jasna. Po ugotowaniu wybijasz jak tradycyjne surowe jajko a to wylatuje ze skorupy jak ścięte. Zółtko polplynne