PRZEPIS NA KURCZAKA NA ZIELONEJ PIERZYNCE - danie dietetyczne
Składniki:
- pierś z kurczaka (170g)
- 1 twarde jabłko (do kolacji ½ jabłka)
- pół główki małej sałaty lodowej (można sobie pomniejszyć tę ilość, bo sałata nie ma prawie
kalorii)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do kolacji 1,5 łyżki)
- sok z limonki (do kolacji sok z ½ limonki albo jednej małej)
- łyżka ostrej musztardy (do kolacji ½ łyżki)
- 3 łyżki octu winnego jabłkowego (do kolacji 2 łyżki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, posolić, pokroić w paseczki. Z oliwy, limonki, musztardy i pieprzu zrobić
marynatę. Zanurzyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu
z lodówki dusić ok. 10 minut na patelni. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Na patelnię wlać ocet winny oraz resztę marynaty. Podgrzewać całość przez 2 minuty.
W tym czasie wyłożyć półmisek poszarpaną sałatą. Pokrojone w cienkie plasterki jabłka ułożyć na
sałacie. Mięso przełożyć na sałatę i polać sosem z patelni.