Banalny przepis, robi się sam i jest mega smaczny.
Składniki:
- pałki z kurczaka
- ryż
- cebula
- słoik przecieru pomidorowego
- olej
- woda
- czosnek
- przyprawy wedle uznania
- niezbędny pomocnik kucharza
Zaczynamy od zamarynowania pałek. Ja użyłem 4 pałek i marynata z oleju, soli, pieprzu, tymianku, majeranku, ziół prowansalskich i salsy własnej roboty
Zostawiamy to w lodówce na kilka godzin. Zabieramy sie za zalewę. Do garnka wlewamy ze 3 szklanki wody, przecier pomidorowy, pół szklanki oleju, sól, pieprz, czosnek przeciśniety przez praskę, tymianek, kumin, coś ostrości (ja dałem puder z suszu) i co tam kto chce wedle własnych smakowych upodobań.
W tym czasie, gdy zalewa sie gotuje musimy przelać sobie do szklaneczki pomocnika kucharza i zaczynamy go spożywać.
Bierzemy brytfankę i sypiemy ryż aby zakryć spód. Surowy i suchy ryż.
Na ryż kładziemy plasterki cebuli.
Na to układamy zamarynowane wcześniej pałki.
Gdy zalewa sie nam zagotuje zalewamy cały ten naukładany śwaks wrzącą zalewą tak aby wszystko elegancko zatopić.
Wdupiamy to do piekarnika, ustawiamy 200*C i trzymamy 1,5h. Piecze sie samo a my w tym czasie możemy jeszcze kilka pomocników wlać w siebie.
Po kilku piwach czy tam określonym czasie wyciągamy z pieca i szamiemy.
Życzę smacznego.
Pochwały przyznane za post: 2