Sos grzybowy z pieczonymi ziemniakami

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Sos grzybowy z pieczonymi ziemniakami

Postprzez xlukaszox » 1 wrz 2014, o 16:03

Siema ostatnio naszła mnie ochota na ten sos i w końcu mam okazje go zrobić ;)

Obrazek

Składniki:
1. Kurki, Maślaki (ilość według uznania)
2. Masło - 1 łyżka
3. 1 średniej wielkości cebula
4. Śmietana 18% (dodajemy na taką ilość ile mamy zamiar dać grzybów/ja dodałem 4 łyżki)
5. Natka pietruszki
6. Sól,pieprz
7. Trochę soku z cytryny
8. Mi zostało trochę z niedzieli ziemniaków pieczonych więc wykorzystałem je do tego sosu


1. Kurki porządnie umyć i oczyścić. Lekko wysuszyć ja to zrobiłem na papierowym ręczniku
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu.(mieszać i kontrolować żeby się nie przypaliły !) Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać!
5. Po ok. 5 minutach dodać gęstą śmietanę ja dodałem 18%. Posypać częścią pietruchą, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się
nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
6. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą pietruszką.

Sos wyszedł bardzo smaczny nie spodziewałem się robiłem 1 raz smacznie komponował się z ziemniakami.
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości