Ostrzejsza wersja uova al purgatorio
Skladniki:
-4 jajka
-passata pomidorowa(mniej wiecej 2 szklanki na 4 jajka ale mozna uzyc mniej lub wiecej w zaleznosci od tego ile chcecie sosu)
-pol cebuli bardzo drobno posiekana(opcjonalne)
-3-4 zabki czosnku lub 1 lyzeczka czosnku suszonego
-1 lyzeczka suszonego oregano
-1lyzeczka slodkiej papryki w proszku
-1 lyzeczka platkow chili(najlepiej habanero lub cos ostrzejszego)
-2-3 swieze thai chili posiekane na cienkie plasterki
-1-2 daktyle medjoul lub lyzeczka cukru(opcjonalne)
-pieprz i sol do smaku
-parmezan(opcjonalne)
-oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek szklimy cebule i czosnek. Dodajemy platki chili i slodka papryke w proszku, mieszamy i dodajemy passate. Jezeli sos jest bardzo gesty to dodajemy pol szklanki wody. Do tego dodajemy sol, pieprz, posiekane swieze thai chili, oregano i drobno posiekane daktyle. Gotujemy 10-15 minut az sos uzyska odpowiednia konsystencje i smak. Taki sos mozna przygotowac dzien wczesniej jezeli nie chce sie wam pier... ze sniadaniem. Ewentualnie mozna uzyc gotowej arrabiaty i wzbogacic ja chili.
Do gotujacego sie sosu wbijamy pojedynczo jajka, zmniejszamy ogien i gotujemy pod przykryciem az uzyskaja interesujaca nas konsystencje. Na talerzu posypujemy parmezanem i podjemy z chlebem.
Fotka z google.