Skladniki:
-1 kg wolowiny/cieleciny pokrojonej na dosc male kawalki
- 2 cebule
- 4 zabki czosnku
- 2 slodkie papryki czerwone
- 2 slodkie papryki zolte
- 2 slodkie papryki zielone
- oliwa z oliwek
- pieprz z Espelette(taka odmiana chili, musi byc konieczna ta z powodu mocnego aromatu)
- rosol wolowy
- sol
Na oliwie z oliwek podsmazami drobno posiekana cebule, czosnek i papryke pokrojona w kostke. Gdy zrobia sie miekkie przekladamy na talerz i na tej samej patelni dodajemy troche oliwy i posmazamy mieso. Solimy i dodajemy lyzeczke pieprzu z Espelette. Mieszamy, dodajemy wczesniej podsmazone warzywa i szklanke lub dwie rosolu wolowego. Gotujemy az mieso bedzie miekkie(40-90 minut). Kilka minut przed koncem dodajemy jeszcze jedna lyzeczke pieprzu z Espelette i ewentualnie torche soli i cukro do smaku. Najlepsze na drugi dzien.
Fotka z google: