pikantny Dorsz zapiekany w pomidorach

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

pikantny Dorsz zapiekany w pomidorach

Postprzez Syndi » 11 kwi 2014, o 15:12

Potrzebujemy ok 500g. filetów dorsza dostępnych w lidlu albo w pierdonce - może być bałtycki (kilka filetów) albo atlantycki (będzie 1 filet - jak na zdjęciu). Musimy go na początku oskórować, a dużego pociąć w paski. (dodam też, że lepiej kupić filet ze skórą i samemu oskórować - wychodzi duuuuzo taniej, a dorsz jest chyba najłatwiejszą rybą do filetowania).
P1010011.JPG

Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, limonką, (dodatkowo można worczesterem) i zostawiamy na jakiś czas.
P1010012.JPG

Potrzebujemy produkty jak na fotce (por i chipotle adobados jest opcjonalnie)
P1010014.JPG

Cebule kroimy i podsmażamy na oliwie, jak będzie miękka dodajemy pokrojonego pora i czosnek. Po chwili pietruszkę (następnym razem dam kolendrę - czuję że będzie lepsze) oraz estragon (jak na fotce). Następnie wcieramy do tego co na patelni skórkę z limonki i dodajemy szczyptę ostrości (proszek, sos, świeże... co chcecie), ale bez przesady - ma być pikantne a nie ostre. U mnie poszła 1 duża łyżka sosu z chipotle adobados.
P1010015.JPG

Przerzucamy ten sos do naczynia żaroodpornego i zanurzamy w tym rybę, tak żeby od góry mogła się przypiekać. Lekko polewamy oliwą, posypujemy czarnymi oliwkami i wsadzamy do piekarnika na termoobieg (180 st. 30-40 min).
Po wyjęciu wyciskamy jeszcze limonkę i posypujemy pietruszką (albo kolendrą)
P1010016.JPG


Można podawać z ziemniakami zapiekanymi albo z ryżem... z chlebkiem też jest OK. Można też zrobić jednogarnkowe danie (ja tak teraz zrobiłem) i przed zapieczeniem dodać do sosu ugotowany ryż. Obie opcje są smaczne.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: pikantny Dorsz zapiekany w pomidorach

Postprzez Polishteam » 12 kwi 2014, o 09:55

Uwielbiam dorsza, nawet dzisiaj rano zjadłem z grilla :D

Muszę wypróbować twój przepis, bo wygląda wyśmienicie, tylko ten czas taki trochę - niezadługo te 30 40 minut, nie zrobi się ciapa z ryby?
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: pikantny Dorsz zapiekany w pomidorach

Postprzez Syndi » 12 kwi 2014, o 10:45

daj na 200 - to skrócisz do 20 min.
ja dawałem na 40 min bo wkładałem do zimnego piekarnika i musiał się rozgrzać.
ryba ładnie się zapieka i utrzymuje konsystencję.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości