Strona 2 z 3

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:52
przez dami
optymalnie to 25-27 stopni, im dłużej ciasto będzie fermentować tym lepiej gluten zostanie przetworzonych przez drożdże i ciasto bedzie lekkie. Ja minimum trzymam 30-40 min, ale 1,5 godz to optymalnie moim zdaniem przy zastosowaniu swieżych drożdzy <thumright>

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:55
przez tomek1491
Jak robiłem hurtowo ciasto tzn. 30kg na raz na dzień pracy to pakowało się porcje ciasta w woreczki foliowe i do lodówki. pozniej takie ciasto się po prostu brało, wykręcało placka i tyle.

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 23:21
przez Poms
To teraz ciasto do boxa, obok papryk :mrgreen:

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 15:48
przez Psyhe
Zastosowałem się ściśle według zaleceń i tak:

Ciasto wyszło za rzadkie więc dosypałem dość sporo mąki 1/4 szklanki
Po wyrośnięciu ciasto było bardzo elastyczne udało mi się je już rozciągnąć po trzecim obrocie na dłoniach :)
Myślałem że się pobawię ale ciasto robiło się już za bardzo cienkie

Tak czy siak wyszło zaje... i będę tylko tak robił ciasto do pizzy

P.s placek miał w środku około 1mm grubości :P

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 15 mar 2014, o 13:58
przez czarli92
wygląda fajnie :D, nie potrzebnie to czytałem bo teraz zamiast zjeść wreszcie coś zdrowego to ide robić placka .. znowu...

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 15 mar 2014, o 14:16
przez Poms
Przecież w pizza jest zdrowa :)

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 20 mar 2014, o 16:33
przez Robcyk
Składniki kupione wczoraj, więc dzisiaj zrobiłem sobie " Dzień Picy" :D Trzymałem sie tak jak Psyhe sciśle przepisu Czarliego. Ja miałem mąkę Lubella Puszysta wrocławska typu 500. Szczerze mówiąc polecam tę mąkę bo super z niej ciasto wychodzi.Jak się zagniatało ciasto, to za chwilę ciacho z paluchów samo lepiło się do całości. I takie fajne plastyczne się robiło. Zostawiłem na 45 min do wyrośnięcia i podwoiło swoją objętość. Piekarnik nagrzałem na full i wstawiłem blachę, rozciągnąłem ręcami ciasto na wielkość blachy i cienkie dało sie ładnie przenieść na blachę. Potem szybciutko na to sos własnej roboty z papryk, ser, pieczarki, pokrojone cieniutko kabanosy, kukurydzę i jalapeno marynowane. Wstawiłem do piekarnika i po jakichś 12 minutach miałem gotową pyszna pizzę. Dobrze że zrobiłem więcej ciasta bo bym sie wkurzył ze za małą pizzę zrobiłem. Resztę ciasta zawinąłem w folię i poszło do zamrażarnika. Ciekawe czy będzie co z niego. Pizza wyszła taka że.......... a co zresztą mówić zeżarłem całą , calusieńką. Była tylko moja <chili> :D Teraz leżę jak Plan Pięcioletni tak się obżarłem. Ten przepis już chyba zostanie ze mną na zawsze. Dzięki Czarli. <thumright> I tu kilka moich nieudolnych zdjęć. Nie robiłem jak wyrabiałem bo łapy miałem w mące :D Pizzę zrobiłem na takim średnio cienkim cieście. Wszystkie składniki trzemały się ładnie nic nie spadało. Ciasto miękie, kruche , chrupiące wyszło. Pyszne. Polecam :D

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 23 mar 2014, o 20:32
przez Robcyk
Dzisiaj próbowałem przepisu Czarliego na pizzę na grubym cieście. Wyszła również bardzo smaczna. Ale jednak ta na cienkim smakowała mi dużo bardziej. Sam sie zdziwiłem bo zawsze w pizzeriach brałem na grubym cieście. Dodatki to sos własnej roboty na spód pizzy, ser, pieczarki , cieniutko pokrojone kabanosy, kukurydza, cienko pokrojone marynowane Aribibi czerwone od Łukasza ( jest moc) i marynowane Jalapeno. Polecam cienko pokrojone kabanosy na wierzch dodać fajnie się przypiekają i super smakują. Przepis polecam również, ale będę robił na cienkim cieście :D <thumright>

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 23 mar 2014, o 20:57
przez Poms
To moje wypieki. Ciasto miękkie wewnątrz, otoczone łamliwą skorupką. Na wierzch ser, oliwki, szynka, cebula i przyprawy.
5541
5542

Re: zaje... "włoska" pizza (troche długi przepis)

PostNapisane: 28 mar 2014, o 17:28
przez Robcyk
Przepis mi się spodobał a że sładniki były w domu to postanowaiłem zrobic sobie znowu Pice. Wczoraj byłem w Kauflandzie i zakupiłem sobie blachę do pizzy. Kosztowała chyba 13 zł. Według mnie opłacalny zakup. Fajnie się piecze na niej. Pizzę zrobiłe dzisiaj na cieniutkim cieście i wyszła bardzo smaczna :D <chili>