200g szynki /w oryginalnym przepisie widziałem Serrano/
Robiłem tez ver. bezmięsne, z kurczakiem, z 1kiełbasą biała na talerz - wszystkie smaczne ;-)
2.5l rosołu
minimum 10dużych ząbków czosnku
2 jajka na osobę
Sól, pieprz
2 _solidne_ łyżki słodkiej papryki /zupa ma być czerwona/
dowolna ostra sproszkowana papryka lub zielona pasta curry - dla smaku.
czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na oliwie z dodatkiem papryki. Można dorzucić czerstwego chleba.
Po zrumienieniu przekładamy wszystko do garnka z rosołkiem.
Gotujemy 20minut.
Na sam koniec do zupy dolewamy delikatnym strumieniem roztrzepane jajka i gotowe
Najbardziej czasochłonne jest obieranie czosnku, całą zupę można zrobić od początku w jednym garnku bez użycia patelni i mając już rosół /od biedy bulion/ zmieścić się w 30min.
Dla złagodzenia smaku /jakby ktoś przesadził z Bhut`em / można dodać masła.