kimchi - kiszona kapusta na ostro

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

kimchi - kiszona kapusta na ostro

Postprzez Turtle » 16 lut 2013, o 18:24

ver. spolszczona - m.in. ze względu na składniki.

4x kapusta pekińska
2x biała rzodkiew
2x por
około 400g soli
1 cebula
główka czosnku
jakieś 5cm świeżego imbiru
6 łyżek sosu rybnego /do smaku/
1 łyżka cukru.
xxx g sproszkowanego chili.
xx g płatków chili.
około 2l wody.

Kapustę kroimy w paski o szerokości około 2.5cm, wrzucamy do pojemnika i przysypujemy solą - ja to robię warstwowo kapusta-sól-kapusta-sól.
Odstawiamy obciążone z góry na 12-24h.
Kilkukrotnie płuczemy aby pozbyć się nadmiaru soli.

"zalewa"
Do wody wsypujemy: chili, drobno pokrojoną cebule, rzodkiew, mielony imbir, czosnek i doprawiamy słonym sosem rybnym.
Mieszamy z kapustą (ma być całkowicie zalana) i odstawiamy na minimum tydzień - w temp. pokojowej (~22st) u mnie najdłużej stało 4tyg.

Ja użyłem na taką ilość 220g sproszkowanego chili /ze sklepu/ i 50g płatków (grubo mielone chili - najprawdopodobniej był to Cyklon).
Oryginalnie są dwie ver. - tylko grubo mielone lub pasta - gochugaru - żadnej z nich jeszcze nie testowałem.

Pasuje doskonale do tłustych dań jak np. golonka <chili>
Można też użyć jako podstawa do kapuśniaku na ostro - sprawdzone - ale wymaga dodania normalnej nieostrej kapusty.
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości